Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Annerledes kongebok
I dag var det boklansering på slottet i forbindelse med utstillingen om kongeparets liv.
Av Bent Johan Mosfjell, 21. Juni 2007, kl. 16.20

Ole Rikard Høisæther

Utstillingen Åpent slott åpner 23. juni. I forbindelse med dagens pressevisning ble boken To liv - én gjerning lansert. Kultursjef ved Det Kongelige Hoff, Maisen Bonnevie, presenterte utstillingen for de fremmøtte. Den viser livene til kongeparet fra barndommen og frem til i dag, og inneholder en rekke unike gjenstander og flotte bilder fra viktige begivenheter.

Ole Rikard Høisæther som er forlagsredaktør i Damm, presenterte stolt selve boken og svarte villig på spørsmål etterpå.

- Hva skiller denne boken fra andre kongebøker?

- Det har aldri kommet ut en bok som denne tidligere. Det er to poenger som jeg har lyst til å nevne. Boken har en sammenfletning av to tekster som følger kongeparet fra de var barn og helt frem til i dag. Det vises hvor parallelle liv de har hatt hele veien. For det andre er det mengden av gjenstander som blir dokumentert i boken. Fra begivenheter som har vært limet i en nasjons liv. De har vært symbolbærende for et helt folk.

Boken dokumenterer utstillingen for ettertiden både gjennom tekst og bilde. Vi lurer på om boken kun dokumenterer utstillingen eller er en selvstendig bok.

- Dette er ikke en en til en katalog fra utstillingen. Den er imidlertid laget for å dokumentere utstillingen og for å sette gjenstandene i en biografisk kontekst. Den bevarer opplevelsen for ettertiden

Teksten er delvis basert på Per Egil Hegges kongebok der han intervjuer Kong Harald og delvis på nyskrevne tekster fra Sven Gj. Gjeruldsen som har foretatt en rekke intervjuer med Sonja.

- Vurderte dere å lage helt nye tekster istedenfor å basere dere på noe som allerede var skrevet?

- Vi snakket selvsagt om det, men det var lite hensiktsmessig. Det Hegge hadde skrevet var så bra og ferskt at det ikke var noen vits i å lage noe helt nytt. De to tekstene er imidlertid vevet sammen på en svært elegant måte.

Maisen Bonnevie


Del denne artikkelen på: