Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Cappelen og Damm fusjonerer
Etter et års skjult dating ble ekteskapet mellom de to forlagene offentliggjort i dag.
Av Bent Johan Mosfjell, 11. Juni 2007, kl. 12.23

Steffen Kragh, Tom Harald Jenssen og Maria Curman

- Jeg blir sjef i det nye selskapet.

Slik startet Tom Harald Jenssen som i dag er administrerende direktør i Damm, dagens pressekonferanse der fusjonen med Cappelen ble begrunnet. Cappelens administrerende direktør, Sindre Guldvåg, blir ny administrerende direktør i Bonnier Holding i Norge.

Selskapet blir eid 50-50 av Bonnier og Egmont. Ekteskapet blir fullbyrdet når Konkurransetilsynet har godkjent funksjonen. De regner med at fusjonen blir påbegynt omtrent samtidig som de får klarsignal derifra, noe de regner med skjer i august. Kommunikasjonsdirektør Astrid Tomassen i Konkurransetilsynet vil ikke si noe om fusjonen blir godkjent.

- Vi avventer melding fra forlagene om innholdet i fusjonen.

Selv om mange av funksjonene i forlagene blir beholdt hver for seg, vil det skje en fullstendig samlokalisering mellom alle enhetene.

- Vi er på jakt etter et passende nytt bygg med plass til 400 ansatte i Oslo sentrum. Det vil ta betydelig til å få dette på plass, derfor regner vi at prosessen ikke er helt ferdig før i 2009.

Fusjonen er offensivt motivert. Med denne sammenslåingen får det nye forlagetn en størrelse ikke langt unna Aschehoug og Gyldendal.

I dag ble det offentliggjort at Egmont hadde kjøpt Bonnier i Danmark.

- Det er ikke tilfeldig at nyhetene slippes på samme dag, men de to hendelsene er helt forskjellig motivert, svarte Jenssen på et spørmål om det var en sammenheng.

På spørsmål fra Bokavisen innrømmet Jenssen at det ikke er endelig avklart hvilken funksjon Capris får i det nye forlaget.

Artikler i andre aviser:
- Dagbladet: Fusjonerer ikke for å kutte
- NA24: Giganter slås sammen
- Bok og samfunn: Damm og Cappelen fusjonerer
- E24: Cappelen og Damm blir ett
- Dagens Næringsliv: Forlag fusjonerer
- Afteposten: Cappelen og Damm fusjonerer
- NTB/Fedrelandsvennen: Cappelen og Damm blir Cappelen Damm AS
- Klassekampen: Tre på pallen

Pressemeldingen i forbindelse med fusjonen:

Cappelen og Damm fusjonerer:
- Ønsker å bli Norges viktigste forlagshus

Det nye forlaget får navnet Cappelen Damm AS og vil ledes av Tom Harald Jenssen, som i dag er administrerende direktør i N.W. Damm & Søn.

Jenssen beskriver sammenslåingen som en historisk milepæl for norsk bokbransje:
– De to forlagene kompletterer hverandre på en god måte. Den bredde og de muligheter Cappelen Damm får gjennom sammenslåingen, vil styrke forvaltningen av forfatternes rettigheter på alle plan. Sammenslåingen vil gi større slagkraft i markedet.

– Godt og langsiktig redaksjonelt arbeid er den viktigste faktor for forlagets framgang. Det vil vi legge til rette for. Forlaget skal ha rom for alle sjangrer og forfattere. Vi vet at den gode relasjonen mellom forfatteren og hans eller hennes redaktør er utgangspunktet for alt godt forleggeri. Derfor skal vi vektlegge dette forholdet. Vi vil opprettholde små og store, innbyrdes uavhengige og selvstendige redaksjonelle miljøer som kan bidra til nærhet mellom forlag og forfatter. Gjennom nye enheter og imprints (merkenavn) ønsker vi å tilrettelegge for alle typer litteratur – uansett opplagstall, sier Jenssen.

– Vi ønsker dessuten å ta nye grep for å øke backlist-salget og oppretter derfor en egen enhet for denne virksomheten.

– Cappelen Damm skal være best på salg og markedsføring, uavhengig av sjanger og uavhengig av om bøkenes potensielle leserkrets er stor eller liten. Det nye forlaget har adgang til alle salgskanaler, både bokhandel, bokklubb og internett og til massemarked gjennom Bladcentralen og Interpress, forteller Jenssen. – Når forfatteren er ferdig med sin bok, må han eller hun kunne være trygg på at den når sitt publikum enten boken har 500 eller 50.000 lesere.

Bokhandelkjeden Tanum, som Damm kjøpte sommeren 2006, vil inngå i fusjonen som heleid datterselskap. Cappelen Damms fusjonerte bokklubber vil i tillegg bruke ”Tanums Bokklubber” som overordnet betegnelse for bokklubbaktivitetene i forlaget.

Fusjonsarbeidet vil starte så snart det er praktisk mulig, og det tas sikte på at forlagene skal være samlokalisert i løpet av 2009.

Det nye forlaget blir eid i fellesskap av Bonnier og Egmont (50/50) og får et meget kompetent og engasjert styre. Styrets leder blir Maria Curman, administrerende direktør (VD) i Bonnier Books. Steffen Kragh, som er konsernsjef i Egmont, vil også sitte i styret for det nye forlagshuset.

– Fusjonen skaper en mer likeverdig konkurransesituasjon i det norske bokmarkedet, sier Maria Curman.

– Både Bonnier og Egmont er langsiktige aktører. Gjennom vårt partnerskap ønsker vi å skape de beste forutsetninger for at Cappelen Damm blir Norges viktigste forlag, sier Steffen Kragh fra Egmont.


Del denne artikkelen på: