Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Kolossen
Det var skikkelig action da Odd Nerdrums siste bok ble lansert i går. Vi har gått litt dypere...
Av Bent Johan Mosfjell, 1. Juni 2007, kl. 0.40

Temaer av Odd Nerdrum

Mens journalistene sloss som hunder over de mest tabloide overskriftene, tok Bokavisen en prat med Nerdrums tidligere elev Helen Knoop om viktigere problemstillinger.

Håkon Harket fra Forlaget Press ønsket de fremmøtte på Theatercaféen velkommen til lansering av Temaer av Odd Nerdrum (hjemmeside). I løpet av sine fem år i eksil har Nerdrum blant annet skrevet de to skuespillene Karyatiden og Diamantmannen. Den nye boken bringer ham imidlertid tilbake til kjerneområdet. Temaer er en murstein på 558 sider og 4,2 kg. Boken inneholder 350 bilder og 120 skisser.

Bjørn Li og Jan Ove Tuv

Bjørn Li har skrevet forordet og sammen med Nerdrums tidligere assistent Jan Ove Tuv presenterte han dagens budskap.

- Kunst er død.

Jan Ove Tuv la ikke fingrene imellom da han tordnet mot kitschens hovedfiende.

- Kunst er vestlig imperialisme.

Odd Nerdrum var ikke selv tilstede, men gjorde seg tilgjengelig gjennom en tale (mp3-fil, 2,8 MB) som var innspillt som lydfil.

Mens alt for mange journalister kjemper om ti oppkopierte cder og lurte på hvorfor Nerdrum ikke dukker opp live, vendte vi oss mot den strålende kitsch-maleren Knoop.

- Hvorfor er Nerdrum så bra?

- Du møter liv og mennesker i bildene, ikke bare bilder. Du kommer på en måte rett inn i bildene.

- Hva er spesielt med malestilen hans?

- Han jobber lenge med bildene. De blir worn-out, utslitt. Mange bilder er så rene og fotografiske, mens hans bilder er mye mer bearbeidete.

Helene Knoop forteller om hvor viktig Nerdrum har vært for etableringen av kitsch-tradisjonen i Norge. Selv om det finnes andre kilder enn ham, er han samletråden.

- Nerdrum er lett å forholde seg til.

- Har han utviklet seg mye som maler?

- Ja, han har en evne til stadig å komme med noe som er annerledes. Det blir stadig bedre. Bildene fra etter at han flyttet til Island har mer farve, kanskje et snev av pastell.

Vi blir sittende og bla i boken og hun kommenterer flere av bildene. Boken gjør virkelig ære på maleriene gjennom naturtro gjengivelse.

- Praktboken til Nerdrum er en gullgruve for figurative malere. Jeg kan tenke meg at de tusen malertalentene, spesielt i USA, må skaffe seg to eksemplarer av hver bok . En utgave hvor de kommer til å rive ut utsnittene/nærbildene av maleriene og henge dem opp, og én utgave som blir "bibelen" og blas i uten maling på hendene.

Boken utgis parallelt på norsk og engelsk av hensyn til Nerdrums store internasjonale publikum.

- Bildene taler for seg selv, men teksten til Bjørn Li er en bruksanvisning til hvorfor du som betrakter tiltrekkes av denne type maleri. De som ønsker å vite mer om kitsch, kan de gå inn på www.worldwidekitsch.com.

Helene Knoop


Del denne artikkelen på: