Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Legendarisk kokebok
I går ble den norske utgaven av en over 50 år gammel kokebok lansert på Bagatelle.
Av Bent Johan Mosfjell, 7. September 2007, kl. 11.02

Karen Hagen og Eyvind Hellstrom

Til søndag er det 100 år siden Alice B. Toklas møtte den amerikanske forfatterinnen Gertrude Stein. Disse legendariske livspartnerne skapte en berømt litterær salong i Paris der storheter som Pablo Picasso, Ernest Hemmingway og Henri Matisse nøt Toklas kokkeferdigheter.

Alice B. Toklas Kokebok ble første gang utgitt i 1954 og har aldri vært out of print. Først nå er den imidlertid tilgjengelig på norsk.

Herlige retterKaren Hagen fra det nystartede Grapefrukt Forlag var stolt da hun ønsket velkommen til lanseringslunch på Bagatelle.

- Dere kan glede dere til to timers nytelse med samme mat som Picasso og Hemingway.

Journalister fra Morgenbladet og Appetitt, oversetteren av boken samt representanter fra landbruks- og matdepartmentet, den amerikanske- og den franske ambassaden fylte opp bordet der de lekreste retter ble servert.

- Vi har aldri vært så fjernt fra Jamie Oliver som nå.

Bagatelles chef Eyvind Hellstrøm har skrevet forordet til boken og syntes det var naturlig at boken ble lansert der siden det franske kjøkken har vært sentralt hos restauranten siden starten i 1932. Han oppsummerte på en enkel måte:

Alice B. Toklas - Kokebok- Kokkekunst er sivilisasjon

Innimellom rettene fikk vi presentert utdrag fra boken lest av Hannah Jømteland. Det er ingen tvil om at denne kokeboken skiller seg ut fra mengden. Her stod teksten i sentrum, og store fargebilder glimret med sitt fravær. Kulturhistorie blander seg med de herligste oppskrifter.

Forfatteren Brit Bildøen har skrevet etterordet i boken og fortalte om det spennende livet somde to kvinnene levde.

- De reiste rundt i den gamle T-forden til Gertrude på den franske landsbygden for å smake på ulike sider ved det franske kjøkken. Alltid hadde de Michelin-guiden med seg slik at de skulle finne frem til de små perler.


Del denne artikkelen på: