Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Hamsuns samlede
I går lanserte Gyldendal de 9 første bindene av Knut Hamsuns samlede verker.
Av Bent Johan Mosfjell, 11. Oktober 2007, kl. 7.41

Hamsun-forsidene

Serien vil bestå av tilsammen 27 bind og de første er klare i en lekker boks. De neste ni kommer i oktober neste år og serien ferdigstilles 4. august 2009 da det er 150 år siden Knut Hamsun ble født.

- Alt som Hamsun har publisert vil bli tatt med i denne utgivelsen.

Einar Ibenholt som er forlagsdirektør for litteratur i Gyldendal, ønsket velkommen til lanseringen. Hele Gyldendal hadde imidlertid engasjert seg i prosessen og konsernsjef Geir Mork fortalte om prosessen og om forlagshuset som for tiden er under ombygging.

- Danskehuset er en kopi fra den tiden da Hamsun vanket her. Vi har en egen sal som skal brukes til kurs og lanseringer. Den har fått navnet Hamsunsalen.

Hamsun utgis på nytt fordi han ifølge forlaget er nordens største prosakunstner og fordi han er så omstridt. De ønsker å vise ham som en stridbar intellektuell.

- Ved denne utgivelsen løfter vi Hamsun opp på et høyt tekstnivå.

Det er Lars Frode Larsen som har fått jobben som tekstredaktør, han er fast ansatt av forlaget for å utføre jobben frem til august 2009.

- Vi hadde en rekke mål med den nye utgivelsen. Den skulle innholde nye tekster, den skulle ha en bedre kronologi, en språklig revisjon skulle utføres, det skulle være mindre tekstmengde per side, det skulle være kortfattede kommentarer til de ulike verkene og presentasjonsformen skulle endres.

Han fortalte at det inkluderes fire bind med sakprosa og Hamsuns mange artikler og essays vil bli samlet i to bind med tittelen "Taler på torget".

- Dette er et forlagsfinansiert produkt uten statsstøtte. Arbeidet skal tjene forlaget til ære og være Hamsun til gavn.

Mari Slaatelid hadde fått frie hender til å lage omslaget og hun sa noen velvalgte ord.

- Jeg har vekslet mellom atelieret og godstolen hjemme med Hamsuns bøker rundt meg.

Einar IbenholtEtter lanseringen forteller Einar Ibenholt at initiativet til utgivelsen kom direkte fra Geir Mork, men at tankene hadde svevet i luften i mange år.

- Avgjørelsen ble tatt for to år siden. Utgivelsen kommer ikke på grunn av det forestående Hamsun-jubileet, men det gjorde beslutningen enklere.

- Hvor mye koster dette?

- Gyldendal har ikke investert så mye noensinne. Jeg vil ikke si noe beløp utover: Temmelig mye.

- Har dere noen planer om å utgi noe annet knyttet til Hamsun frem mot 2009?

- Ingenting som jeg kan nevne foreløpig. Ingen beslutninger er tatt for å si det slik.


Del denne artikkelen på: