Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Miljø, barn og innvandring
Kontroversielle debattbøker, men også skjønnlitterære debutanter.
Av Bent Johan Mosfjell, 5. August 2008, kl. 21.31

Solveig Moen Rusten

I dag lanserte Kagge Forlag sin høstliste.

- Vi kommer til å utgi 58 bøker i år. I høst har vi fire skjønnlitterære debutanter.

Noen kaller forlaget et nisjeforlaget, noe Eriling Kagge mener er feil.

- Vi er ikke nisjepreget i det hele tatt. Vi selger svært mange ulike bøker. Det som skiller oss fra andre er at vi er glade i å selge bøker. Og vi legger ikke skjul på det.

Forlaget har tjent gode penger de siste årene og et av satsningsområdene er debattbøker. Informasjonssjef Silje Utkilen kommenterer villig tre bøker som vi synes virker spesielt spennende.

Bjørn Lomborgs bok Cool it utgis på norsk med tittelen Hold hodet kaldt.

- Det er en kontroveriell bok fra en skeptiker som er uenig med Al Gore og FNs klimapanel.

Lomborg er en stor internasjon stjerne, og forlaget er fornøyde med at han kommer til Norge i forbindelse med lanseringen.

Gerhard Heltskog har skrevet en bok der han bruker sine erfaringer fra USA til å sammenligne landets innvandringspolitikk med Norges.

- Han bruker somaliere som eksempel. De klarer seg bra i USA men betraktes som et problem i Norge. I USA er det lav terskel for å få en jobb, og Heltskog argumenterer for at systemforskjellen mellom de to landene har betydning for innvandreres tilpasning.

Simen Tveiterud har skrevet boken Hva skal vi med barn?

- Forfatteren mener at barnehagepolitikken i Norge er helt feilslått. Vi håper og tror boken vil vekke en del debatt.

Forlaget utgir flere portrettbøker. Steffen Iversen får sin bok. Olav Thon likeså. Hallgrim Berg har skrevet bok om den driftige hallingen som dro til byen og ble rik. Boken er skrevet i samarbeid med hovedpersonen.

De to uvennene Johan Galtung og Per Egil Hegge befinner seg også i samme katalog, med hver sin bok der de terper på gamle kjepphester. Galtung spår USAs fall og Hegge skriver om å skrive.

En av debutantene var tilstede på lanseringen av høstlisten. Solveig Moen Rusten har skrevet Lyden av de som bor her.

- Hva handler boken om?

- To menn som har kjørt seg fast. Den ene er en mann i 80-årene som har mistet sin kone. Han er alene og redd for å falle og at ingen skal kunne hjelpe ham opp igjen. Den andre er en ung mann som kjæresten er i ferd med å forlate. Han gjør noe desperat.

Den 27-årige debutanten jobber til daglig på Deichmans hovedbibliotek. Hun har skrevet flere manuskripter før som er blitt refusert.

- Heldigvis. De var ikke særlig gode. Ikke bearbeidete.

Den nye boken er hun derimot fornøyd med. Hun har fått redigert vekk det som ikke passer inn i hovedsporet. Komposisjon er viktig for henne.

- Jeg ønsket en bok som kunne leses uten stopp. Det gir en helt annen leseopplevelse enn når man kanskje må fortsette etter å latt boken ligge noen dager.

- Har du planer om å skrive flere bøker?

- Jeg har allerede et nytt manuskript klart. Jeg bearbeider det nå. Jeg foretrekker å skrive ferdig før det leveres til forlaget.

Omtale i andre aviser:
- Bok og samfunn: Mange debutanter hos Kagge
- Siste.no/NTB: Tredje røverbok om norsk samfunnsliv
- Nettavisen: Lover stor Kongepuddel-finale
- ABC Nyheter: Makt-tung høst fra Kagge


Del denne artikkelen på: