Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Til Amerika og fra Pakistan
Toril Brekke og Mahmona Khan møttes til samtale.
Av Bent Johan Mosfjell, 19. September 2010, kl. 20.25

Toril Brekke, Thomas Hylland Eriksen og Mahmona Khan

Samtalen om innvandring og utvandring ble på en utmerket måte ledet av Thomas Hylland Eriksen som begynte med å slå fast at man aldri ville kommet seg videre her i landet uten impulser utenfra.

- Jeg var for norsk til å være pakistaner og for pakistansk til å være norsk.

Mahmona Khan gav ifjor ut boken Tilbakeblikk - Da pakistanerne kom til Norge.

- Det var tilfeldig at pakistanerne havnet i Norge.

Historien kan du lese i boken. Toril Brekke har nettopp utgitt Det lovede landet, den siste boken i hennes Amerika-trilogi.

- Mens for eksempel Vilhelm Moberg fulgte kun en gruppe utvandrere, ville jeg vise de mange stedene i Norge som menneskene kom fra og de mange ulike stedene som de kom til. Samt de mange årsakene bak flyttingen.

Hun understreket betydningen av etniske nettverk. Det var ikke slik at man bare ville bo sammen med mennesker fra samme land.

- Vossinger ville bo sammen med vossinger.

Mahmona Khan kjenner igjen mønsteret fra Brekkes trilogi i Norge. Hun understreket betydningen av språk, men at etterkommerne etterhvert ville bytte fullstendig til norsk.

- Det blir bare ett språk etterhvert. Norsk.

Brekke la vekt på hvordan første generasjon utvandrerne slet med å lære engelsk. Religion var også viktig, og nordmennene var vant med statskirken. I USA var det religionsfrihet og menneskene fikk lov til å tenke selv.

- Jeg husker at jeg kom til en ny by etter lang tid i Minnesota. Jeg ble overrasket over en mann som bannet og tenkte på at det hadde jeg ikke hørt på lang tid. Noen plasser finnes det fortsatt et norsk bibelbelte der mennesker ikke banner.

Religion var ikke så viktig for de første pakistanerne som kom til Norge.

- De hadde et avslappet forhold til religion.

Khan mente de var opptatt av helt andre ting.

- Det var viktig at barna fikk en ordentlig utdannelse. De som kom var fattige og hadde knapt utdannelse. Det har skjedd utrolig mye på en generasjon, nå er utdannelsesnivået langt høyere enn hos foreldregenerasjonen. Det er viktig å huske på at det er mye som går bra. Vi pakistanere i Norge har gjort det bra.

De snakket om at kvinnene var tradisjonsbærerne og ofte dem som i størst grad forsvarte religionen. Khan ser på 11. september 2001 som et vendepunkt. Etter den dagen ble islam mer viktig for dem.

- Når identiteten din blir angrepet, så klenger man seg fast til det man har.

Brekke slo fast at innvandrere har en positiv holdning.

- De er sultne på å komme frem og få til ting.

Khan mente at selv om innvandrere har to land, er det ikke noen tvil.

- Vi vet at fremtiden vår er i Norge.

Hun hadde også en visjon.

- Jeg har en drøm om at man en gang kan se annerledes ut og likevel være norsk uten at noen stusser over det.


Del denne artikkelen på: