Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Hva har du tenkt å bruke livet til?
Dette er hovedspørsmålet til Roger Pihl som har skrevet den nye kultromanen rolex.
Av Bent Johan Mosfjell, 29. Mai 2007, kl. 1.30

Roger PihlVi sniker oss inn på kontoret til Tine Kjær i Piratforlaget. Roger Pihl mener det er den beste plassen for et lite intervju. Vi befinner oss på forlagets lanseringsfest i forbindelse med utgivelsen av rolex (les Bokavisens anmeldelse)

- Jeg så så mange oppslag med næringslivsledere som sa at de angret på at de ikke hadde brukt mer tid på barna mens de var små. Dette satte tankene mine igang. Hva med en reservepappa som tok seg av ungene, f.eks. tok dem med på ferie? Denne alvorlige problemstillingen utvikler seg etterhvert til en fleipegreie, og lenge var den bare det.

Slik svarer Pihl når vi spør om hvordan han fikk idéen til rolex. Forfatteren er fra før av kjent for å ha skrevet Jakten på den skjulte elefant sammen med Tor Åge Bringsværd, en bok om kartzoologi.

- Jeg diskuterte idéen med Tor Åge på en flytur, han er så flott å diskutere slike ting med og han sa det veldig enkelt: "Skriv den da vel!".

Roger Pihl bestemte seg for å prøve. Piratforlaget havnet øverst på hans liste over ønskede forlag.

- Jeg ble helt sjokkert da de ringte meg etter allerede fire dager. Jeg hadde ventet at det skulle ta to måneder å få svar.

Tine Kjær var imidlertid ikke villige til å skrive kontrakt før Pihl hadde laget et nytt utkast. Han beskriver hvordan versjon, 2.0, 3.0 og 4.0 blir produsert før den ferdige versjon 5.0 endelig går i trykken.

- For å få ferdig 4.0 reiste jeg 7 dager på hytta. Hadde med ferdigmat og engangsbestikk slik at jeg ikke skulle bli forstyrret og skrev 19 timer om dagen.

Vi lar forfatterens 5 minutter med skryt av forlaget ligge og spør om hvordan boken beveget seg fra fleip til en bok med en klar moral.

- Styregrossisten Andreas Blinck stod frem som det perfekte eksempel på en skurk. Tor Åge leste versjon 1.0 og fortalte meg at helten trenger en fiende. Og jeg lytter til gode råd. Jeg har alltid irritert meg over namedropping og melking i næringslivet. Å ha en med 144 styreverv vil være et helvete for en bedrift. De trenger et styre som er engasjert.

- Det virker som om du er interessert i hvor viktig det er å leve ens eget liv?

- Fredrik Viksjø tar jo over de fineste delene av kundens liv. De gir fra seg det beste. Jeg tror det er viktig å fire litt på statusjaget og leve isteden. Kjernespørsmålet er: Hva har du tenkt å bruke livet ditt til?

Han forteller om en svensk jente han pratet med tidligere på kvelden. Der er det et firma som tar betalt for å ringe foreldrene til folk.

- Episoden med katten som ligger på armen i sengen er hentet fra mitt eget liv. Det er slike øyeblikk som ikke kan betales for, de har en uvurderlig pris.

Hvordan føles det å ha utgitt din første roman?

- Jeg er kjempespent. Jeg håper på to utsolgte opplag av boken. Det virket på opplesningen tidligere i kveld som om den er mye morsommere enn jeg trodde den var.


Del denne artikkelen på: