Kategorier:
Søk i artiklene
Månedsarkiv:
Novise på langtur
Hva gjør en uerfaren seiler med ny seilbåt og en kone som plutselig får jobb på Vestbredden?
Av Bent Johan Mosfjell, 16. August 2009, kl. 14.07

Dag Ahlgren Smitt

Aker Brygge er en naturlig arena for et intervju med Dag Ahlgren Smitt som har utgitt boken Tatt av havet

- Det startet med reisebrev til familie og venner. Jeg bestemte meg for å skrive bok, men det var ikke før i 2008-2009 jeg fikk dreis på skrivingen. Spørsmålet var hva slags story jeg skulle skrive?

Den 13 måneder lange reisen var ferdig allerede i 2006. Det begynte med at han solgte mercedesen, tok opp på et lån på huset og kjøpte en stor seilbåt.

- Jeg var over 40 år. Jeg likte ideen om en hytte på vannet. Ha god plass og bo der over tid. Med muligheten til å flytte på seg.

Hans diplomatkone fikk tilbud om ny stilling på Vestbredden. Hvis båten skulle være med, måtte den seiles og nærmeste havn lå i Tel Aviv i Israel. Boken forteller historien om denne turen.

- Jeg leser mye. Jeg var opptatt av fremdriften i teksten. Den skal ikke stå stille. Det er interessant å bruke litterære virkemidler. Alt som står i boken er skjedd, men jeg har plottet det for å få til en god story. Boken skal inspirere andre, ikke være en lærebok.

Dag var helt uerfaren som seiler da turen begynte. Underveis bygde han seg sakte, men sikkert opp.

- Da jeg lærte meg å håndtere tidevannet, ble jeg roligere på det. Man må hele tiden kalkulere risiko. Jeg foretok en indre reise fra landkrabbe til seiler.

Han berømmer kona som hele tiden trodde på ham.

- Hun stolte på min vurderingsevne, andre var kritikerne.

Om selve turen kan den interesserte lese selv. Det var imidlertid to alternative ruter ned til Middelhavet. Han valgte den ytre rundt Europa. Det er imidlertid mulig å seile fra Tyskland til Middelhavet gjennom kanaler. Denne turen tok Dag hjem igjen.

- Det var en helt spesiell opplevelse. Reise gjennom innlandet i joggefart. Gjennom sentrum av byer. Forbi vertshus og kuer som rauter.

Han seilte til Paris der det var en egen marina med plass til flere hundre båter. Han tok bilde av Notre Dame og Eiffeltårent. I en sluse ved Sancerre opplevde han noe spesielt.

- Slusevakten et eget vinutsalg i en bygning ved slusen som han åpnet mens vi passerte. En vegg med hvitvin og en med rødvin.

Når vi lurer på om han har noen fremtidige seilplaner, forteller han at han drømmer om å seile Nilen.

- Det viktigste jeg har lært er at det er mulig å bryte ut av en rolle. Tro på en selv og tørre å gjøre noe nytt. Jeg har brutt en grense. Jeg liker å føle valgfrihet i livet.

Han synes at det å sette sammen boken var nesten like spennende som selve turen og har to nye ideer til bøker.

Inntil det skjer, skal det bli lydbok av hans første bok.

- Det er spennende å lære nye ting, og jeg er en krevende kunde på det jeg bruker. Jeg har brukt teaterinstruktør, lydboken må være profesjonell. Jeg må ha 20 gjennomlesninger før jeg går i studio.

Jeg tror vi kan forvente et bra resultat.


Del denne artikkelen på: