Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Med robåt fra Norge til Hellas av Ivar Samuelsen
For alle som har en drøm om å gjøre noe annerledes.
Av Jan Arild Teland, 5. Juni 2009, kl. 10.53

Tittel: Med robåt fra Norge til Hellas
Forfatter: Ivar Samuelsen
Utgitt: 2007
ISBN: 9788281790216
Språk: Bokmål
Sider: 232
Forlag: Fritt Forlag

Med robåt fra NorgeMed fly tar det i underkant av fire timer å fly fra Norge til Hellas og derfor er dette det mest vanlige transportalternativet for nordmenn som skal på ferie. De færreste har vel noen gang vurdert å ro til Hellas, eller i det hele tatt forestilt seg at dette er mulig, eller hvor lang tid det eventuelt vil ta. Ivar Samuelsen hadde imidlertid en drøm om å gjøre nettopp dette og i boken ”Med robåt fra Norge til Hellas” forteller han om hvordan han virkeliggjorde prosjektet sitt, som til slutt tok 380 dager.

Turen hans går fra Son, ned langs kysten av Norge og Sverige før han krysser over til Danmark. Fra Tyskland går det faktisk kanaler helt ned til Middelhavet, via Nederland, Belgia og Frankrike. Til slutt gjenstår ”bare” å ro ned østkysten av Italia før han krysser over til Hellas og ender i byen Platanida.

Hvordan kan noen i det hele tatt komme på tanken om å gjennomføre en så strabasiøs tur? Samuelsen er imidlertid ikke fremmed for slike utfordringer da han på 70-tallet faktisk gikk til fots fra Norge til Iran(!). Han forklarer at grunnen til roturen var redselen for å ”sitte som gammel mann i en stol og angre på de tingene jeg ikke hadde gjort”. Han liker utfordringer og friheten til å bestemme over seg selv og ønsket å bryte opp fra de vanlige rutinene hvor hver dag ligner på den foregående.

Fortellingen begynner med at Samuelsen ordner det praktiske som å skaffe seg permisjon fra lærerjobben og finne en egnet båt for turen. Deretter blir det naturlig nok mye roing. I utgangspunktet høres kanskje ikke mer enn 200 sider med roing alt for underholdende ut, men Samuelsen har med sin lavmælte fortellerstil klart å gjøre det hele meget lesverdig, til tider faktisk ganske spennende. Å ro fra Norge til Hellas er ikke noen dans på roser (dersom noen skulle tro det), og Samuelsen sliter ofte med både vær, vind og byråkrati som gjør turen vanskelig. I tillegg har han til tider dårlig samvittighet over å forlate familien over en så lang periode. Det som gjør mest inntrykk er imidlertid hvor utrolig godt mottatt han blir av folk langs veien. Nesten uansett hvor han legger til land, treffer han mennesker som nesten gjør hva som helst for å hjelpe ham. Det er ikke få gratis middager og overnattinger det blir i løpet av turen, og nesten alle steder slipper han å betale havneavgift.

Boken er illustrert med en del fine fotografier som Samuelsen har tatt underveis. Den inneholder også kart over reiseruten, men disse burde imidlertid vært langt mer detaljerte slik at man lettere kunne finne frem til stedene som nevnes i teksten.

For mennesker som har en drøm om å gjøre noe litt utenom det vanlige, er denne boken midt i blinken.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: