Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Tokyo av Mo Hayder
Dette er en av de sterkeste bøker jeg har lest.
Av Bent Johan Mosfjell, 27. Februar 2007, kl. 9.53

Tokyo
Forfatter: Mo Hayder (Hennes offisielle hjemmeside)
Forlag: Bazar

TokyoGrey er en ung britisk kvinne som kommer til Tokyo på jakt etter en filmsnutt fra Nanking i 1937. Parallelt følger vi hennes opplevelser i japans hovedstad i nåtiden og hendelsene knyttet til den japanske invasjonen og massakren i Kina mange år tidlige slik de er nedtegnet i en dagbok.

Det tok en del sider før jeg virkelig oppdaget bokens potensiale. Nå er det imidlertid slik at et langt forspill kan gi ekstra gode opplevelser, så også i dette tilfellet. Boken er nemlig usedvanlig velkomponert. De litt uforståelige elementene som dukker opp i begynnelsen av boken, kobles sammen til en fantastisk helhet i siste delen av boken.

""Er det sant? Tror du det er sant? At uvitenhet ikke er det samme som ondskap?"

"Naturligvis," sa han. "Naturligvis er det sant."

"Du mener det altså?"

"Selvfølgelig mener jeg det. Uvitenhet er tilgivelig. Uvitenhet kan aldri bli det samme som ondskap. Hvorfor spør du?"

"Fordi ... fordi ..." En følelse lynte gjennom meg, ingenstedsfra, og ga meg en underlig følelse av makt og eufori. "Fordi det er et av de viktigste spørsmål i verden."" (s. 268)

Boken er dyp og behandler essensielle spørsmål knyttet til rett og galt. Og til menneskelig svakhet og frykt. Begjær, sex og vold spiller en sentral rolle uten at det blir spekulativt. Det er ufattelig hvor mye ekstreme handlinger som kan bakes inn i en bok uten at det føles unaturlig.

Kanskje skyldes dette at Hayder på en genial måte overlater enkelte detaljer til lesernes fantasi. For de av oss med en kreativ og billedlig tankegang, er det særs effektivt.

Boken består av to svært spennende historier som man uvilkårlig blir revet med av. Det legges ikke skjul på at det er en sammenheng, men den er langt fra åpenbar. Leseren trekkes stadig nærmere en forståelse av hva som skjer, men slutten inneholder likevel overraskende elementer. De to fortellingene blir også sydd sammen på en måte som forklarer ganske merkverdige tanker og handlinger fra tidlig i boken.

Noen av livet grunnleggende spørsmål behandles på en måte som i hvert fall klarte å bevege denne anmelderen. Dette er en svært sterk bok, og da tenker jeg ikke bare på kvaliteten.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: