Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Friday av Robert Heinlein
Friday er et supermenneske... En kvinne! Velkommen til en fremtid med appell til både 70-tallsfeminister, teknologinerder og den nysgjerrige leser på jakt etter en god bok.
Av Bent Johan Mosfjell, 24. Mars 2006, kl. 15.38

FridayRobert A. Heinlein var en av verdens beste science-fiction forfattere, hans bøker går fortsatt som varmt hvetebrød. Han har et hav med klassikere på samvittigheten slik som f.eks. Stranger in a Strange Land, Starship Troopers og The Moon is a Harsh Mistress. Friday er ikke av hans mest kjente, men er absolutt en av mine favoritter.

Det er en fremtidsroman om en kvinne som heter Friday. Og hvilken kvinne det er. Hun er forbedret. Hun kan tenke, slåss og elske bedre enn noen av de vanlige menneskene. Hun arbeider som hemmelig kurer og vikler seg inn i en stor og spennende konspirasjon. Jeg skal ikke røpe noe mer av handlingsutviklingen, da jeg ikke vil frata den nysgjerrige leser en stor opplevelse.

Det som kan sies er at Heinlein igjen viser seg som en mester i å skape en alternativ fremtid. En verden som hehnger sammen, full av spenning og muligheter. Han penn er like skarp som alltid, det er alltid en fornøyelse å lese Heinlein. Heinlein har opp gjennom årene pådratt seg mange fordommer fordi han skaper spesielle univers som han skriver innenfor. Han er kritisert som både mannsgris og halvfascist av mennesker som ikke ser mulighetene i å konstruere helhetlige settinger.

Denne boken er derimot liberal som bare juling. Det foretas skarpe oppgjør med tradisjonelle familieformer og alle former for intoleranse og rasisme. Og det gjøres på en svært stimulerende måte. Gjennom fortellingen om mennesker - for de er vel det selv om de er dyrket frem? - med følelser og skjebner som en naturlig del av en spennende kriminalfortelling i en alternativ fremtid.

Rydd hodet ditt for fordommer og take a walk on the wild side sammen med en øm og kjærlig kvinne som dreper med kaldt blod eller som ren refleks. Friday.

Friday av Robert A. Heinlein, 1982,


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: