Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Sult av Knut Hamsun
Det er ikke tilfeldig at Sult er blitt en stor klassiker. Dette er en psykologisk thriller som neppe vil miste sin relevans for menneskesinnet de neste hundre år heller!
Av Bent Johan Mosfjell, 15. Mai 2006, kl. 13.25

8205248931.jpg"Det var i den tid jeg gik omkring og sultet i Kristiania..."

Slik er den berømte begynnelsen på Knut Hamsuns kjente bok. Boken er Hamsuns første skikkelige roman, fra 1890. Bakgrunnen er egne erfaringer fra hans liv i hovedstaden i 1880-årene.

Boken omhandler noen måneder i en navnløs forfatters liv i Kristiania. Han er forfatter og skribent med stor tro på egne evner. Han livnærer seg ved å skrive artikler. Han er sulten og fattig.

Sult beskriver hvordan mennesker trekkes mellom stolthet og håpløshet. Forfatteren setter ærligheten og selvstendigheten over sine egne behov. Samtidig kompromisses denne virkeligheten når behovet for næring og husrom virkelig setter inn. Mennesket på kanten av stupet får sine preferanser endret...

Boken er subjektiv i sin fortellermåte og regnes ofte som den første modernistiske norske roman. Verden oppleves gjennom tankene til en hovedperson i grenselandet mellom sult og galskap. Han er ærlig, men også uærlig. Fantasien løper løpsk der han virrer gjennom byen.

Forfall er ikke bare et moderne kunstverk i Karl Johan. Det beskriver også hvordan et menneske reagerer psykisk og fysisk når det under lengre tid lever under et enormt press og frykt for å ikke kunne livnære seg. Lang tids sult har helt andre virkninger enn mer kortvarige kriser. Lagrene tømmes og det er ikke mer saft igjen. Og så kommer en ny sultperiode.

Hovedpersonen skriver. Artikler som han prøver å få solgt for noen penger. Av og til lykkes han. Da er han ovenpå. En storkar til neste krise setter inn. På mange måter viser hovedpersonen en overlegen svakhet. Kanskje er han offer for sin egen storhetsfølelse? Han blir bedt om å skrive enklere - mer folkelig ville vi kanskje sagt i dag, for folk flest. Men fortsetter med sine høytsvevende skriblerier. Storkaren bruker pengene han får og gir vekk for å virke bedre enn han er. Forfengelighetens lidelse.

Boken er fortsatt lesverdig og aktuell. Dette skyldes at boken handler om individet, ikke samfunnet. Den er psykologisk, ikke sosialrealistisk. Fascinerende skildringer av mennesker i kamp - ikke med samfunnet, men med seg selv - vil alltid være aktuelle!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: