Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Slik løser du Kakuro av Christian Vennerød
Hvis du liker å løse kryssord eller Sudoku, så kan vi anbefale Slik løser du Kakuro. Boken er også svært nyttig dersom du allerede liker Kakuro og ønsker å bli flinkere!
Av Bent Johan Mosfjell, 7. Juli 2006, kl. 13.04

Slik løser du Kakuro
Forfatter: Christian Vennerød
Forlag: Aschehoug

Slik løser du KakuroBokavisen gjorde et bra valg da vi valgte ut en Kakuro bok for anmeldelse. Christian Vennerød har skrevet en pedagogisk, enkel, praktisk og sofistikert guide for løsing av Kakuro-oppgaver.

Kryssord har vært en folkesport lenge. I fjor ble landet rammet av en Sudoku-bølge. I kjølvannet av denne har interessen for Kakuro spredd seg. Kakuro er en type kryssord med tall. Summen av tallene skal gå opp både loddrett og vannrett. Kun tallene fra 1 til 9 kan brukes, og samme tall kan kun brukes en gang i samme stikkord.

Hvis det f.eks. er to ruter og stikkordet er 6, må det enten være 1 og 5 eller 2 og 4. Det kan ikke være 3 og 3 siden hvert tall kun kan brukes en gang. Utgangspunktet er altså enkelt, men med mange muligheter, slik det bør være med spennende spill.

Det er flere styrker ved Vennerøds bok. To av dem er ganske selvsagte. For det første så begynner man med enkle brett og fortsetter med stadig mer kompliserte utfordringer. For det andre er det mange brett å øve seg på. Slik sett er boken også et Kakuro-blad som kan kjøpes for å få gode Kakuro-brett. En lærebok bør selvsagt legges opp på denne måten, men viktige selvfølgeligheter oversees ofte, spesielt når man skal lære bort noe man selv behersker.

Boken har imidlertid flere fortrinn. Vennerød er en stor pedagog som er flink til å forklare både enkle og komplekse poenger til folk flest. Dette merker man når man leser boken. Det beste med boken er imidlertid hvor elegant komplekse metoder blir fremtstilt. Her er det mye å lære av teknikker selv for de som har løst Kakuro tidligere.

Vennerød gir nemlig de riktige verktøyene for å løse også vanskelige brett. Etter rask gjennomlesning av boken, klarte undertegnede flere av de vanskelige brettene uten for store problemer. Og dette skjedde ved bruk av bokens metoder, uten disse hadde jeg slitt ganske mye, tror jeg. En annen deilig detalj med boken er de vidunderlig praktiske tabellene på innsiden av bokcoveret. Disse sparer en Kakuro-løser for mye tid. De er omtrent som en kryssord-bok for en kryssord-løser. Det går å finne løsningen uten, men hvor mye raskere og enklere det blir med et slikt hjelpemiddel.

Er det intet negativt å si om boken? Jeg fant en ting. På side 14 skriver forfatteren følgende:

"I andre bøker og aviser vil du av og til komme over brett som har mer enn én løsning. Slikt er lite tilfredstillende for den som er på jakt etter løsningen. I denne boken har alle brett én og kun én løsning."

Dette er dessverre ikke riktig. Oppgave 92 har to løsninger...

Oppsummert kan vi imidlertid skryte godt av boken. Den passer både for de som vil prøve et nytt sommerspill og for de som vil bli litt flinkere til å løse Kakuro.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: