Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
101 Villmarkstips av Lars Monsen
I boken 101 Villmarkstips gir eventyrer og friluftsmann Lars Monsen en svært informativ og enkel innføring i de viktigste områdene innenfor friluftsliv.
Av Kari Hagen, 28. August 2006, kl. 17.04

101 Villmarkstips
Forfatter: Lars Monsen
Forlag: Boksenteret

8292708006.jpgEtter mer enn 3500 døgn i sovepose, halvparten vinterstid nord for polarsirkelen, er det ingen tvil om at Lars Monsen er blant de aller beste til å oppnå komfort i felt. Og han har heller ingen problemer med å videreformidle sin erfaring så det er forståelig for selv den mest uerfarene av oss.
Boken består av 8 kapitler som tar for seg de viktigste områdene for å oppnå et maksimalt utbytte av turen.

Boken åpner med en beskrivelse av de viktigste utstyrsknepene. Enkle og billiger løsninger på hvordan man oppnår komfort under marsj så vel som i soveposen, sommer som vinter. Resultatene oppnås ikke nødvendigvis med fancy utstyr i høye prisklasser, men med enkle hjelpemidler de aller fleste av oss har og kjenner godt til fra før.

Kart og kompass har sin velfortjente plass, og enklere kan de ikke beskrives. Ukomplisert og logisk, noe som gjør det svært enkelt å forstå. Bekledning, fottøy og fotpleie tar for seg tørking av sko og utstyr, forebygging av gnagsår og kulde. For å unngå å være gjennomsvett etter første kilometeren eller konstant gå å småhutre, finnes en grei oversikt over hvordan en bekledning bør foregå.

Hvem kjenner ikke leirkaoset. Vann og rødsprit i et hellig kaos, i fin forening med mat og klær. Våte telt og underlag som flakser i alle retninger. Myggplager og barduner som løsner. Med enkle knep kan leirlivet bli en behagelig villmarksopplevelse. Med enkel kunnskap blir det både middag, kaffe og varme. Boken avrundes med tips til bruk av kokeapparater og kosthold og en avsløring av gode fiskeknep.

Boken tenner lysten til å pakke sekken. Blåst bort er alt fancy villmarksutstyr som krever fet bankbok og mye teknisk innsikt, bare tanken får man til å utsette hele turen. Jeg kjenner lysten på fri natur. Pakke sekken. Kjenne friheten. Det er ikke lenger med ettersmak av tidligere utflukter med kulde, sult, myggplager og gnagsår jeg lengter ut. Men med inspirasjon for å lykkes. For det man forstår. Takk Monsen. I år blir det høstfarger på fjellet for meg. Med boken i sekken.

Lars Monsen (født 1963) er forfatter, foredragsholder, programleder og kjent for sine ekspedisjoner i urørt villmark. Han har krysset Canada, Alaska og Norge, og tilbrakt mer en 3500 døgn i sovepose, halvparten vinterstid og nord for polarsirkelen.Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: