Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Farmor har kabel-tv / Videogutten av Tore Renberg
Disse to langnovellene treffer godt hos de av oss som mislikte statens sensur på 80-tallet.
Av Bent Johan Mosfjell, 11. September 2006, kl. 10.47

Farmor har kabel-tv / Videogutten
Forfatter: Tore Renberg
Forlag: Oktober

Farmor har kabel-tv / Videogutten av Tore RenbergTore Renberg har skrevet to svært ulike historier som er satt sammen til en 220 siders bok. Limet er det medieenfoldet som fantes den gang NRK hadde monopol og videoen ennå var i startgropa. Det var den gang vi hadde mandagsfilmen, d.v.s. en film hver uke. Politisk styrt av NRK med kvoter for filmer fra ulike land. Resultatet var selvsagt at det gikk flere uker mellom hver gang man kunne se en film man hadde lyst til.

"Der hvor Hasse og Pål bor er det bare én kanal på fjernsynet, og det er statskanalen. Hasse er irritert på statskanalen, han skulle ønske at de hadde flere å velge mellom, sånn som de som bor i blokkene eller i utlandet. Men det har de ikke. De har bare denne ene, og Hasse er irritert på alt de ikke får se. Alle filmene fra USA, som statskanalen ikke sender." (s. 123)

Renberg har fanget situasjonen og stemningen fra det triste 80-tallet på en glitrende måte. De av oss som var unge den gang kjenner oss godt igjen. Det var en videogutt i nesten hver bygd som kunne skaffe usensurerte utgaver av filmer som myndighetene ikke ønsket at vi skulle se.

Renberg har vært heldig med sammensetningen av de to historiene. Her blir det både lyst og mørkt på en gang. Historiene er så ulike rent fortellerteknisk at de gir ulike leseropplevelser.

Farmor har kabel-tv handler om to gutter som elsker musikkvideoer, men som ikke har tilgang til dette gjennom NRK. En av guttene har imidlertid en farmor rett ved som har Sky Channel på kabel-tv. Guttene ringer på for å utnytte dette, men det utvikler seg etterhvert til en varm og fin historie om kontakt på tvers av aldersgrenser.

En gammel kvinnes ensomhet, håp og forventninger står i fokus. Sammen med unge øyne som ønsker å forstå og lære. Forfatteren lykkes i å formidle dynamikken i forholdet mellom menneskene. En innvending vil imidlertid være at kvinnens forfall utvikler seg for raskt, hvilket gjør fortellingen mindre realistisk enn den burde vært.

Videogutten er derimot en mørk historie. Menneskers frykt og lidenskap samler seg hos Videogutten. Han som har tilgang til alt som finnes av voldsvideoer. Det er en beretning om angst og tiltrekning. Den er gjennomgående dyster i all sin språkføring. Der "Farmor har kabel-tv" er lettlest og enkel, er denne kompleks og uforståelig. Den blir nesten for vanskelig, men bare nesten.

Historiene er moralistiske. De har klar brodd mot visse handlinger og manglende forståelse. Forfatteren klarer imidlertid å bake dette inn slik at det ikke ødelegger novellene.

Tore Renberg har lykkes med å formidle en stemning som gjennomsyret en viss tidsperiode, før medielandskapet ble åpnet opp. Det er den største prestasjonen i disse historiene.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: