Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Jack - Et slags liv av Trond Hansen
Jack er ett av barnehjemsbarna i Norge som har søkt erstatning fra staten.
Av Frilansere, 18. Oktober 2006, kl. 9.35

Jack - Et slags liv
Forfatter: Trond Hansen
Forlag: Schibsted Forlagene

Anmeldt av Oda Aarseth

Jack - Et slags livVi møter Jack gjennom forfatter Trond Hansen.

Han som mange andre har fått ødelagt sine liv gjennom møte med de norske barnehjemmene fra 1947-1980. De barna som først ble sviktet, ble sviktet på det verste. Dette kan være seg misbruk, psykisk vold og fysisk vold. Ikke bare fra de som var ansvarlige for barna, men også fra de mer voksne barna på barnehjemmene. For slik oppførsel lærer man et sted.

Jack havnet raskt på kjøret. Etter en oppvekst full av alt fra løgn til daglig mobbing. For Jack ble mobbet for å være sengevæter, lausunge og åndssvak. De to sistnevnte var bestemt av ulike instanser, noe det i virkeligheten ikke var hold i. Men dette fikk Jack vite først etter mange, mange år. Og da var det for sent. Jack hadde funnet trøsten i alkoholen.

I likhet med mange av de andre barnehjemsbarna er Jack ute etter på svar på hvordan dette kunne skje, og hvorfor? Hvorfor fikk ikke Jack vite at han hadde en far og bror som forsøkte å komme i kontakt med ham og som brydde seg?

Jack er i dag 58 år gammel og forsøker på best mulig måte å leve et normalt liv. Uten alkohol og skavankene dette førte med seg.

Det Jack vil ha svar på, er det umulig å få et svar på. Han lurer på hva livet ville ha gitt ham dersom han bare hadde hatt foreldre som kunne ta noenlunde vare på ham. Eller hvordan det ville ha vært dersom han hadde blitt plassert i en fosterfamilie? Flere leger foreslo dette, men det ble oversett.

Man kan aldri vite hva det er livet vil bringe. Dette er en bok om livet til en som alt gikk galt med. Når man endelig tror Jack skal få litt glede, så taes den fra ham. Dette er en påminner om hvor lite som egentlig skal til for at man kan ha det bra.

Denne boken viser hvordan ett av barnehjemsbarna i Norge vokste opp og hvordan han klarte seg. Det er ingenting å skryte av. Det er et mirakel at han i det hele tatt er i live.

Boken er en sterk skildring av hvordan et menneske klarer seg mot alle odds. Det er mye ondskap, og den må jo læres av noen. Jack selv kan virke bitter, men dette er tross alt en mann som har hatt null sjanser i samfunnet. De aller fleste han har møtt fra barndommen av har ikke vært der for å gjøre livet hans enklere.

Han venter i dag på svar på om han får erstatning fra den norske stat, etter at hans barndom ble frarøvet ham.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: