Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Svart poker av Fredrik Wandrup
Fredrik Wandrup skuffer ikke i sin debut som krimforfatter, Svart poker er en lesverdig og spennende bok.
Av Bent Johan Mosfjell, 8. November 2006, kl. 12.00

Svart poker
Forfatter: Fredrik Wandrup
Forlag: Aschehoug

Svart pokerBenjamin Brenner er en reklamemann som havner i trøbbel. Dame og gambling er en het kombinasjon som får ham til å bli med på et ran. Dette utvikler seg ikke som planlagt og han ender på flukt med mye penger.

Wandrup bygger opp boken på en klassisk spennende måte. Med en pirrende passasje fra Thailand lykkes han med å fange oppmerksomheten fra første side. Den beholder han gjennom hele boken. Det er et godt tegn for en krimbok at man faktisk har lyst til å lese videre.

Wandrup kjenner knepene for å holde på oppmerksomheten. Dessverre er dette også bokens svakhet. Det oppkonstreres en del ulogiske situasjoner for å skape spennenbde hendelser. Eksempelvis viser Brenner en intelligens som ikke rettferdiggjør hans naive reiserute i Thailand. Joda, det blir spennende, men historien mister troverdighet på grunn av det. Likeledes får jeg en skikkelig James Bond følelse når det nærmer seg slutten. Og da av verste sort. "La fangen være alene slik at han kan komme seg unna og snu hele situasjonen." Hallo! Det var skuffende.

Til tross for disse feiltrinnene, holder boken seg stort sett på et troverdig plan. Boken er gjennomgående underholdende. Slik sett er det som skaper svakhetene også det som gjør Svart poker til en god bok. Det blir interessant om Wandrup i fremtidige bøker klarer å finne balansen enda bedre. Det er potensiale.

Fredrik Wandrup har en skarp og god penn. Det merkes på boken at han har kost seg skikkelig når han kan la virkelighet være virkelighet og konsentrere seg om den frie fantasi. Boken flyter godt på denne driven. Den enkle og naturlige skrivemåten gjør at boken nesten kan plasseres i kategorien kioskkrim. Den har denne litteraturens gode sider.

Boken hever seg imidlertid flere hakk dels grunnet Wandrups kulturelle ballast som han øser fritt av. Få bøker inneholder et slikt vell av henvisninger til film og musikk. Dette gjøres uten at det føles kunstig. Boken er bearbeidet tilstrekkelig til at historien slik sett henger sammen.

Det er ikke ofte en profilert kulturjournalist gjester andre genre. Wandrup sin bok er et bevis på at det kan være svært vellykket.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: