Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Over streken - av Anders Giæver
Fornøyelig samling med historiske avistegninger
Av Bent Johan Mosfjell, 21. Desember 2006, kl. 11.26

Over streken - Avistegninger i grenseland
Forfatter: Anders Giæver (red.)
Forlag: Vega Forlag

Over streken12 av Norges fremste avistegnere ble bedt om å finne frem sine mest kontroveriselle tegninger opp gjennom årene. Tegnerne er Siri Dokken, Per Elvestuen, Finn Graff, Inge Grødum, Roar Hagen, Herb, Jan O, Steffen Kverneland, Marv, Morten M, Egil Nyhus og Mike Tombs. I tillegg har Hans Fredrik Dahl skrevet bokens forord.

Dette er en flott og morsom samling som blir gitt ut nå med bakgrunn i at den frie penn er blitt ufordret i forbindelse med karikaturstriden. De erfarne tegnerne har hentet frem både nye og eldre tegninger. Spesielt spennende var det å se hva som hadde vekket harme i tidligere tider. Jeg ble forundret over at en karikatur i Nationen i 1977 hadde fått statsminister Oddvar Nordli til å be Finlands president Kekkonen personlig "om unnskyldning på vegne av Norge". Det er ikke bare i våre dager vi har krypende ministre.

De fleste tegningene handler om sex eller hets av politikere. Eller kombinasjoner av de to. Problemet med å anmelde en slik bok er at tegninger av denne typen er så underfundige og poengterte at det er umulig å yte dem noen rettferdighet gjennom ord alene. La oss derfor bare slå fast at utvalget bra og det er en fornøyelse å bla igjennom boken.

Hver tegner har skrevet et lite stykke der vedkommende begrunner valg av tegninger og skriver noe om konteksten. Her får vi se en flik av norsk pressehistorie. Det er underholdende å se på tegningene, men det er opplysende å lese tekstene fra tegnerne.

I sitt forord trekker Hans Fredrik Dahl historiske linjer fra de første avistegningene. Den viktigste innvendingen mot forordet er at det kunne vært lengre. Kort oppsummert er dette en bok som med glede vil leses av alle samfunnsengasjerte mennesker.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: