Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Den trettende Beatle av Gerhard Henschel
Dette er en bok kun for spesielt interesserte, og knapt nok det!
Av Bent Johan Mosfjell, 22. Januar 2007, kl. 21.53

Den trettende Beatle
Forfatter: Gerhrad Henschel
Forlag: Fritt Forlag

Den trettende BeatleHvis du har en venn som mangler sosial intelligens, har samme interesse for musikkhistorie som Arne Scheie har for fotball og som elsker å ramse opp sære faktaopplysninger, vil vedkommende nok like denne boken. Spesielt hvis vedkommende er litt mindre intellektuelt begavet.

Boken handler om Billy Shears, en ihuga Beatles fan. Han møter en fe og får tre ønsker. Han velger å reise tilbake til en uke før John Lennon møter Yoko Ono med en lommebok som aldri blir tom for penger. Han skal hindre at de møter hverandre og at Beatles som en konsekvens blir oppløst fire år senere. Planen slår feil og John Lennon havner i koma. Et spennende utgangspunkt for de av oss som liker bøker om kontrafaktisk historie.

Dessverre er resten av boken en stor skuffelse. En betydelig del av boken brukes til oppramsing av sære fakta knyttet til hendelser i musikkmiljøet på 60-tallet. Dessverre bakes ikke dette inn i handlingen, det ér handlingen.

Hovedpersonen er en gjennomført skuffelse, hvis hovedinteresse er å minne alle han møter om hva som vil skje og hva de må unngå på en gitt dato langt inn i fremtiden. Dette blir spesielt patetisk når han etterhvert har noe han skal gjennomføre og bruker tiden på dette i stedet for det han skal.

Dette sitatet er representativt for boken:

"Da skiftet jeg samtaleemne, og advarte Mal Evans om at han den 5. januar 1976 kom til å bli skutt og drept av Lieutenant Charles Higbie fra Los Angeles Police Robbery and Homicide Division, i et motellværelse i 8122 West 4th Street." (s. 190)

Dette blir ganske kjedelig når det repeteres over mer enn 200 sider.

Når boken i tillegg er svak når det gjelder hvordan hendelser påvirker hverandre og forrykker historien slik Billy kjenner den, blir boken syltynn.

Den er kun for nerder, av den typen som ikke engang bryr seg om kvalitet. De finnes det neppe mange av!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: