Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Fyret av P.D. James
Britisk krim med Dalgliesh skuffer ikke.
Av Bent Johan Mosfjell, 2. Januar 2007, kl. 9.46

Fyret
Forfatter: P.D. James
Forlag: Lydbokforlaget

FyretDenne typen bok egner seg godt som lydbok. En bok der handlingen og ikke språklige finesser står i sentrum, taper seg minimalt når den leses inn og lyttes til. Håkon Ramstad gjør en god jobb som oppleser. En slik krim er perfekt for lange bilturer, herved er de som kjører mye alene tipset.

En kjent, men usympatisk forfatter blir myrdet i fyret på en avsidesliggende øy. Øya brukes som feriested for kjente personer som ønsker å slippe unna offentlighete. Det er få gjester der, noen få ansatte og ikke mulighet for at andre kunne ha gjort det.

Scenen er altså satt for å nøste opp en klassisk krimhistorie. Adam Dalgliesh ankommer øya sammen med sine to assistenter og de forestår etterforskningen. Gjennom avhør av alle tilstedeværende fremkommer detaljer som kan settes sammen til en helhet og vips så er den skyldige snevret inn. Det høres kjent ut, og det er det også. Boken er på ingen måte en nyskapning. Den er derimot svært solid håndverk.

Historien er spennde med en interessant rolleliste. James er flink til å gjøre deltagerne til mer enn statister. Hun slipper oss inn under huden på menneskene og gjør dem til tredimensjonale, ekte mennesker. På en lydbok der man ikke ser skrivemåten til navnene, er det mye vanskeligere å holde personer fra hverandre. Den grundigheten som James viser i sine personkarakteristikker hindrer at dette blir et problem.

Historien utvikler seg mens etterforskningen pågår og forfatteren har fått med en del overraskende vendinger. Alle tilstedeværende har motiver, men løsningen vil nok komme som en overraskelse på flere.

Har boken svakheter? Jeg la merke til at en del setningsstrukturer ble gjentatt av de ulike karakterene, noe som kan være en språklig svakhet. Om dette er tilfelle er vanskelig å høre på en lydbok. Stort sett var språket levende og med den nødvendige variasjon. Jeg stusset også over manglende nysgjerrighet og spørsmål fra de tilstedeværende i forbindelse med en redegjørelse fra øyas doktor.

Det er imidlertid ingen tvil om at boken holder mål, lytterne vil neppe bli skuffet.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: