Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
I Snorre Sturlasons fotefar av Þorgrímur Gestsson
En drøm for reiselystne med sans for de gamle sagaene.
Av Bent Johan Mosfjell, 6. Februar 2007, kl. 11.42

I Snorre Sturlasons fotefar
Forfatter: Þorgrímur Gestsson
Forlag: Vigmostad & Bjørke

I Snorre Sturlasons fotefarIslendingen Þorgrímur Gestsson har reist Norge rundt i fotefarene til gamle vikinger slik de ble omtalt av Snorre. Det er det blitt interessant bok ut av.

Boken er en blanding av reiseskildring og historiebok. Blandingsforholdet er fornøyelig. Þorgrímur Gestsson starter turen nede i Østfold, følger deretter en velvalgt tur rundt gjennom landet. Han lykkes med å få naturlige overganger mellom de ulike stedene og knytte dem opp til historiske personer på en overbevisende måte.

Møtet med mennesker er like viktig i boken som møtet med historien:

"Denne sympatiske kvinna satte seg hos meg i solskinnet og hadde med seg kaffe på termos og søte kaker, og vi snakket mye om bygda og historien mens vi ventet." (s. 88)

Sitatet ovenfor er representativt for den avslappede, romslige holdningen som krydrer boken. Þorgrímur lykkes med å frigjøre oss fra stresset og maset. Målet med turen blir ikke så dominerende at det skygger for de finere sider ved en slik reise.

Boken er lærerik for oss som ikke er eksperter oå hverken vikingsagene eller lokal Norgesgeografi. Jeg mistenker boken for å også ha en dybde som vil interessere de som virkelig er interessert i problemstillingen. Det er nok av spørsmål i boken som stimulerer til både refleksjon og til videre utforskning.

Således kan boken være en annerledes reiseguide til en Norgesferie utover det vanlige. I denne sammenhengen kommer en av de få innvendingene mot boken. Turen er illustrert ved hjelp av kart. Dessverre er ikke disse så gode som de burde vært. En mer gjennomarbeidet kartmessig presentasjon, ville gjort boken betydelig bedre.

Språklig har også Þorgrímur en tendens til å gjenta seg selv, men ikke så mye at det blir plagsomt. Boken er for øvrig velskrevet og inneholder betydelig vektlegging av språkets betydning og endring. Språkfanatster vil nok like boken.

Þorgrímur Gestsson har skrevet en fin bok som er både underholdende og lærerik.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: