Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Linda - som i Lindadrapet av Leif GW Persson
Det er noe galt med denne boken, men leseopplevelsen er likevel stor.
Av Bent Johan Mosfjell, 19. Mars 2007, kl. 9.42

Linda - som i Lindadrapet
Forfatter: Leif GW Persson
Oversetter: Henning Kolstad
Forlag: Bazar

Linda - som i LindadrapetLeif GW Persson er en av Sveriges mest leste forfattere, og man skjønner hvorfor etter å ha lest denne boken. Han har en unik og svært særegen måte å skrive på.

Den unge politiaspiranten Linda Wallin blir funnet myrdet. Hun ligger bundet og har vært gjenstand for heftig sex. Politiet i den lille byen Växjö får bistand fra Stockholm, og vi følger hele etterforskningen. Politiet består imidlertid ikke bare av de skarpeste knivene i skuffen og veien til en løsning er lang.

Det klart mest interessante med boken er Perssons beskrivelse av politiet. De får gjennomgå til de grader. Bäckström som har ledelsen for Stockholms stolte utsendte er et av de mest motbydelige mennesker jeg har fått beskrevet. Og da inkluderer jeg ikke bare mennesker fra den rette siden av loven, men også representanter fra samfunnets mørkere sider. Beskrivelsen er så gjennomført og likevel holdt i en så realistisk tone at det er en fryd.

Bäckström er bare det mest perifere eksempelet på en menneskelig tendens som forfatteren på en god måte får plassert også i politiet. Kombinasjonen av et for stort selvbilde, urealistisk nedrakking på kolleger, latskap og manglende selvinnsikt helt generelt. Hans kvinnesyn er i tillegg av en annen verden.

Forfatteren er professor i kriminologi og benytter sin kunnskap til å tegne et annerledes bilde av en etterforskning. Han klarer å formidle en helt spesiell realisme. Som leser føler jeg at jeg er med på en virkelig etterforskning, til tross for at mange av de involverte er i overkant usympatiske.

Bokens svakhet er manglende redaktørjobb. Det er tydelig at ingen har orket eller hatt mot til å fortelle en krimstjerne som Persson, at boken burde vært gjort 100 - 200 sider kortere. Boken er alt for lang i forhold til det forfatteren ønsker å formidle. Jeg ventet hele tiden på at nye tråder skulle sys sammen slik at jeg skulle forstå hvorfor en rekke poenger var tatt med. Det skjedde aldri, og med god grunn. Betydelige deler av boken er irrelevant for handlingen! Det er dessverre også slik at disse sidene utgjorde de mest uinteressante og kjedelige delene av boken.

Det er uansett ikke noen grunn til å underslå at boken som sådan absolutt er verdt de timer det tar å lese den. Boken gir et svært interessant bilde av politiet og deres arbeid.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: