Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Skogen av Tana French
En usedvanlig velskrevet og utfordrende thriller.
Av Bent Johan Mosfjell, 23. Mars 2007, kl. 9.48

Skogen
Forfatter: Tana French
Oversetter: Henning Kolstad
Forlag: Cappelen

SkogenFor tyve år siden gikk 12 år gamle Adam inn i skogen sammen med to jevnaldrende venner. Kun han kom tilbake, blodig.

Nå blir den tolv år gamle jenta Katy Devlin funnet drept. Adam jobber som politietterforsker og blir sendt ut for å etterforske sammen med sin partner Cassie. Da de kommer frem, oppdager han at dette drapet er skjedd på stedet der vennene hans forsvant.

Dette er debutromanen til Tana French og hun tar meg virkelig med storm! Dette er en god bok. Jeg ser tre svært klare kvaliteter med boken.

French er usedvanlig god til å beskrive helt hverdagslige og mellommenneskelige handlemåter.

"Hun er hundre prosent fokusert, oppslukt og ukunstlet som et barn. Hun kan surre en finger rundt i håret på bakhodet, trekke bena ubesværet opp i de merkeligste vinkler, vippe en penn rundt i munnen, nappe den brått ut og mumle noe for seg selv." (s. 153)

De gode beskrivelsene skinner gjennom hele boken. Her har vi en forfatter som er svært bevisst de små detaljene som skaper den naturlige stemningen i forhold til hvordan mennesker virkelig oppfører seg. Det er ikke ofte jeg til de grader koser med meg selve språket i en thriller som dette. Her er det på plass med en ros også til oversetteren som nok fortjener en god del av æren for at boken er blitt så vellykket rent språklig.

Dernest er Tana French en psykolog av rang. Hun er flink til å få frem menneskelige tanker, følelser og reaksjoner på andre menneskers oppførsel. Hårene reiste seg i nakken da hun skrev om da foreldrene ble fortalt at deres datter var død. Menneskelig reaksjon er et viktig element for å få frem den riktige stemningen. Jeg tror at det er mulig at mennesker kan ha oppført seg som de gjør i denne boken.

Selv den skakkjørte hovedpersonen virker overraskende sannsynlig og det er nesten ufattelig så langt ute som han virkelig er. Her klarer French å beskrive et psykisk forfall på en svært overbevisende måte. Mot og frykt er to bærende elementer i denne thrilleren.

For det tredje er plottet bra. Bokens historie er original og vel gjennomført. Den har den gode kombinasjonen av fremdriftsmessig logikk og sammenheng på den ene siden og de riktige innspill av overraskelse på den andre. "Løsningen" er dystrere og mer negativ enn man kan forestille seg.

Det er ingen tvil om at vi her har et interessant forfatterskap foran oss. Skogen er en bok som virkelig anbefales for de som er interessert i å lese en debutant innen krimgenren.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: