Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
20 spørsmål
Et bra spill der alle spillerne engasjeres hele tiden.
Av Bent Johan Mosfjell, 6. Mai 2007, kl. 21.52

20 spørsmål
Utgitt: 2007
ISBN: 9788202266189
Utgiver: Cappelen

20 spørsmålSpillet er basert på det kjente quizprogrammet fra radio og tv. Tilpasningen til brettspillformatet er godt utført, og spillet står hel klart på egne ben, uavhengig av opphavet. Reglene er enkle og spillet passer for de fleste unge og voksne.

Spillet har 240 oppgavekort innen fire kategorier: Hvem, hva, hvor og når? Hvert kort har 20 hint. Poeng utdeles etter hvor mange hint som gjenstår når riktig svar gis. Gjetter noen riktig etter første hint, gis 19 poeng, etter 8 hint er poengpotten redusert til 12 poeng. Den som svarer rett, flytter brikken frem tilsvarende antall poeng på et brett. Vnneren er den som først har flyttet frem til 70 poeng.

For hvert kort er det en kortleseren. Spiller til venstre kaster en 20-sidet terning og får det hintet som hører til terningens tall. Spilleren må svare. Hvis svaret er feil, er det neste spiller som kaster terningen. Slik fortsetter det til riktig svar er gitt. Dersom terningen viser øyne som tidligere er vist, stilleren spilleren i stedet et ja/nei spørsmål. Når spørsmålet er besvart korrekt, er det den nestes tur til å lese neste kort.

Den raske roteringen der terning kastes etter tur, bidrar til at alle spillere må følge med på hvert spørsmål. Dette hindrer den dødtiden som er en utfordring i slike spill. I tillegg til dette har spillet fått enda et svært vellykket taktisk element.

Hver spiller har ved spillet start seks sjetonger som kan brukes på to ulike måter. For det første kan du stjele et spørsmål ved å betale 3 sjetonger til banken. Dette gjøres ved å rope "stopp" etter at hintet er lest opp og før vedkommende har begynt å svare. Riktig svar må selvsagt gis for at poeng skal fås. Dette er svært vellykket dels fordi det gjør spillet ekstra levende for alle spillerne hele tiden og dels fordi det gir incentiver for å svare raskt.

For det andre kan du når det er din tur kjøpe deg flere ja/nei spørsmål ved å betale en sjetong til banken. Dette kan du fortsette med så lenge du har lyst og nok sjetonger. I en slik kjøpsrunde kan heller ingen andre stjele spørsmålet. Denne muligheten er spesielt nyttig ved spørsmål om årstall der man allerede har snevret alternativene kraftig inn.

For at sjetongene ikke skal forsvinne ut av spilelt er det mulig å få dem tilbake fra banken ved å rykke tilbake på brettet til nærmeste røde felt istedenfor å få et hint når det er ens tur. Sjetongene bidrar på en utmerket måte til gjøre spillet mer spennende. Samtidig er deres bruk så enkel at det ikke bidrar til å gjøre spillet unødig komplisert.

Alle spillerne mente at spillet var bra, men noen svakheter trakk ned.

Den store svakheten oppstår når spørsmålet er vanskelig slik at svaret ikke tas på de første 15 hintene. Jo flere hint som avdekkes, jo mindre verdifullt er spørsmålet siden poengene som deles ut synker for hvert hint. Det blir derfor kjedelig når man må holde på i det uendelig for å få noen få poeng. For i henhold til reglene må man ha besvart alle hintene før kortet er ferdig.

Situasjonen når det kun er to hint igjen er som følger: Du må statistisk sett kaste terningen 30 ganger for å få disse to hintene. Det er mye kjedelig kasting og gjetting for usle 2 poeng når man tar hensyn til at de fleste kortene gav omkring 15 poeng.

Heldigvis ble denne svakheten raskt eliminert gjennom en husregel om at kortet blir forkastet når kun 3 hint gjenstod. To flere gjennomspillinger fra produsenten burde avdekket dette slik at reglene kunne blitt tilpasset.

Spørsmålene var varierte og hadde en passelig vanskelighetsgrad. Det samme kan sies om hintene. Noen gav muligheten til å gi riktig svar med en gang, mens andre førte til langvarig resonnering før riktig svar dukket opp, Slik sett var spillet bra balansert.

Dessverre var det flere kort som var like. Dette er slurv fra produsentene og har ganske høy irritasjonsfaktor. Siden spillets levetid er begrenset av antall kort, bidrar dette til å redusere spillet levetid ytterligere. Når alle kort er brukt en gang, er grunn til å tro at spillet ikke lenger er interessant. Med fire spillere, 250 kort, et gjennomsnitt på 12 poeng pr kort og et gjennomsnitt på 48 poeng idet en er ferdig, gir det 15 spill før alle kort er brukt en gang.

Antall spillere er oppgitt til 3-6 spillere og det synes som et bra anslag. Spilletid er stipulert til en time og det er nok i minste laget, de fleste omganger vil nok vare litt lengre. Det er uansett snakk om et ganske hurtigspilt spill som ikke krever en hel kveld.

Vi kan trygt anbefale spillet til dem som ønsker å prøve et nytt kunnskapsspill.

Brettet til 20 spørsmål


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: