Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
En til evigheten av Kjell H. Mære
Dette er en krim som skiller seg kraftig ut.
Av Bent Johan Mosfjell, 22. Mai 2007, kl. 16.25

En til evigheten
Forfatter: Kjell H. Mære
ISBN: 9788292309698
176 sider
Forlag: Commentum Forlag

En til evighetenDette var en krim som overrasket meg positivt. Forventningene til en krimdebut på 176 sider på et mindre forlag stod ikke i taket. Mære har imidlertid klart det kunststykket å skrive en krim som skiller seg ut fra mengden.

Spritsmugling og drap preger en høst i Valdres. Politiførstebetjent Thor Due er hovedpersonen som raskt får sine mistanker. Mer om handlingen har jeg ikke lyst til å røpe.

Mære har en svært effektiv fortellerteknikk. Ordet "effektiv" stod klart for meg allerede i begynnelsen av boken og stod seg hele veien. Boken er proppfull av action og hendelser. Det er utrolig hva som har fått plass på så liten plass. Mange krimforfattere - det er ingen hemmelighet at de fleste krimbøker tar sin plass i bokhyllen - kunne ha mye å lære av denne boken. Det blir ettertrykkelig demonstrert at det ikke er nødvendig å bruke 400 sider på en historie som får plass på under 200.

Boken inneholder et plott som absolutt holder mål. En overraskende bakgrunn for forbrytelsene er et originalt og smakfullt krydder. Spennende vendinger gir boken en heftig fremdrift. Samtidig klarer forfatteren å gi bokens hovedpersoner en betydelig dybde. Forholdet mellom Due og hans kone er svært vakkert beskrevet.

Det kan innvendes at det til tider nok har gått litt raskt i svingene. Det er f.eks. ikke fire plasser mellom lag nr en og fire på en fotballtabell (s. 66). Tar man seg tid til å legge inn underholdende fyllmasse, bør det sørges for at dette henger på greip.

Det kan også innvendes at den raske fortellerstilen et par steder fører til at setningene må leses om igjen for å få med seg hvem som sier hva. På den andre siden oppveies dette uten problemer av den fremdriften som fortellingen får. Det var rett og slett en fornøyelse å lese boken.

Kjell H. Mære debuterer så overbevisende at jeg håper det kommer flere bøker fra hans tastatur. Dette gav mersmak.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: