Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Jenta med maiblomstene av Karin Wahlberg
Dette er krim i grenselandet til vanlig skjønnlitteratur
Av Bent Johan Mosfjell, 18. Mai 2007, kl. 11.20

Jenta med maiblomstene
Forfatter: Karin Wahlberg (hjemmeside)
Oversetter:Tor Edvin Dahl
ISBN:9788280871657
Sider: 412
Forlag: Bazar

Jenta med maiblomsteneEn gammel dame blir funnet hardt forslått i en vaskekjeller. Samme dag går en liten jente rundt i bygården og selger maiblomster.

En kvinnelig lege som er sammen med en politimann med fødselspermisjon er fortellingens hovedpersoner. Vi tas med inn i deres liv. En følge av permisjonen er at politikvinnen Louise Jasinski leder etterforskningen. Hun sliter med et haverert forhold og en anstrengt situasjon som alenemor med to barn og dårlig økonomi. Jenta med maiblomstene lever også et liv som ikke er så lett.

Dette er ikke en krim med kun et plott. Fjernes hele krimelementet, vil fortsatt romanen stort sett stå på egne ben. En slik litterær selvstendighet er en styrke for en krimroman. Det er fullt mulig å tolke boken som et skjønnlitterært verk om familieforhold og om barn som utsettes for overgrep med den angst og de traumer som følger av dette.

Wahlberg lykkes i tillegg med å lage en god krim. Boken inneholder de nødvendige elementer. Et plott som henger på greip, flere mistenke, fravær av åpenbar løsning og en avslutning med en viss overraskelsesverdi. Boken er til tider svært spennende og hele tiden er lysten til å lese videre klart tilstede.

I sum gjør disse to elementene boken til en stor leseopplevelse. Krim med nogo attåt!

Selv om boken er bra, så lider den litt under "spenning må konstrueres"-syndromet. I mobiltelefonens og smsens tidsalder, er det unødvendig å skape inntrykk av frykt p.g.a. mangel på informasjon. I tillegg syntes jeg slutten ble litt vel brå. Disse to innvendigene er imidlertid ingen grunn til å skyve hovedkonklusjonen tilside. Dette er en god bok!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: