Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Backpacker
Et interessant spill for de som har reist mye
Av Bent Johan Mosfjell, 12. Juni 2007, kl. 0.04

Backpacker

Backpacker
Utgitt: 2006
EAN: 7031650110934
Utgiver: Egmont Serieforlaget AS

Målet med spillet er å vinne postkortet fra flest byer. Postkortet blir gitt til spilleren med flest opptjente penger idet byen forlates. Før spillet starter, bestemmes antall byer som skal spilles.

Det følger med en egen kartbok der alle de 21 mulige byene er beskrevet. Det eksisterer guide-bok og arbeidsplassbok for både voksne og juniorer, noe som gjør det mulig for hele familien å spille sammen.

Den yngste spilleren velger by. Siden alle spillerne var fylt 30 år for lenge siden, synes denne litt rar. Vi anbefaler en husregel om at dette trekkes dersom ikke barn er med i spillet.

Målet i hver by er å tjene flest penger. Hver by har tre typer felter, pluss flyplassen som man starter og slutter på. Hver by har sjansefelt der du rett og slett trekker et kort og gjør som du får beskjed om. Det er mer substans på de to andre feltene.

På spørsmålsfeltene får du opplest et spørsmål med tilknytning til byen, landet eller regionen. Riktig svar gir tusen dollar og en oransje sjetong.

Hver by har 3 til 5 arbeidsplassfelt. Det er disse som alle må erobres før byen kan forlates.

Spillet har 24 mulige arbeidsplasser og hvilken av disse som du må svare på avgjøres delvis ved hjelp av terning. Du må svare riktig på tre av fem spørsmål for å få godkjent arbeidspass. Gjør du dette, får du tre tusen dollar pluss tusen dollar for hver oransje sjetong som du har. Du plasserer i tillegg en av dine markører på feltet.

Kommer du på et arbeidsplassfelt som tidligere er erobret, kan du utfordre til duell. Gjennom et spill blackjack med terning, kan du vinne inntil to tusen dollar eller to sjetonger fra den som hadde feltet.

Når alle arbeidsplassfeltene er erobret, handler det om å komme først til flyplassen. Førstemann får tre tusen dollar og kan bestemme neste by. Pengene telles opp og postkort deles ut til den med flest penger.

Spillet har flere sterke sider. Stedsspørsmålene passet utmerket til et spill som dette. Spørsmålene var interessante og variasjonen i vanskelighetsgrad var bra. Det lønner seg helt klart å ha vært på stedet og ha kunnskap om lokale forhold. Alle spillerne var enige om at denne delen av spillet var vellykket. Noen små fasitfeil trekker imidlertid litt ned, men det var ikke verre enn hva som dessverre er vanlig.

Likeledes fungerte de oransje sjetongene på en god måte. De gjorde at arbeidsplassene ble stadig mer verdifulle, noe som bidro til å bevare spenningen i den enkelte by helt til den første ankom flyplassen.

Problemet med spillet var imidlertid spørsmålene knyttet til arbeidsplassene. En god del av spørsmålene og yrkene her var uten tvil for spesielt interesserte. Endel av oppgavene ble imidlertid løst fordi vi husket svarene. Det kan innvendes at vi statistisk sett var uheldige som fikk spørsmål som tidligere var besvart 4-5 ganger i løpet av et spill, det viser imidlertid en svakhet med spillet. Arbeidsplassboken har derfor kort levetid.

Med tre byer i hvert spill og mange spørsmål til hver by, holder byene til i hvert fall 14 spill før spørsmål gjentas, 28 spill i heldigste fall. Hvis man regner med tre forsøk før man klarer et arbeidsplassfelt og fire slike pr by i snitt, vil alle arbeidsplasspørsmål statistisk sett være brukt opp i løpet av fire spill. D.v.s. i løpet av 12 byer. Betydelig overlapp inntreffer lenge før det.

Selv om problemet kan løses gjennom salg av tilleggsbøker med flere arbeidsplasser, representerer dette likevel en stor svakhet med spillet.

Med tre byer var annonsert spilletid en til to timer. Vårt spill varte over tre timer, uten at det gjorde noe. Backpacker er et spennende spill for reiseglade mennesker.

Backpacker - på bordet


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: