Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Livet for nybegynnere av Slawomir Mrozek
En underfundig samling med korte historier.
Av Bent Johan Mosfjell, 19. Juni 2007, kl. 18.43

Livet for nybegynnereTittel: Livet for nybegynnere
Forfatter: Slawomir Mrozek
Oversetter: Anne Walseng
Forlag: Bazar
Utgitt: 2007
ISBN: 9788280870919
Sider: 172

Boken inneholder 39 små historier av varierende kvalitet. På det beste er det en ren fryd, en nytelse å lese denne boken. Mrozek er vanvittig flink til å påpeke at keiseren ikke har noen klær. Han kommer frem til at 2 + 2 = 4 - rent billedlig - på de mest elegante måter.

Av og til blir imidlertid resultatet 5 og da kan selv ikke den mest originale innfallsvinkelen rette opp inntrykket. Heldigvis er dette unntaket. De fleste historiene rocker tilvante oppfatninger på en forførendre og forfriskende måte.

"Min uro økte etter hvert som jeg nærmet meg det stedet der skogen var som mørkest. Det ble sagt at noen banditter holdt til der.

Jeg hadde nettopp passert det farlige stedet, da tre stykker kom uti veien.

"Er dere banditter?" spurte jeg.

"Vi? Hvordan kan du tro noe slikt? Vi er skogvoktere."

Jeg pustet lettet ut.

"Men siden du er inne på det,så er det litt av hvert som holder til her. Vi foreslår at du gir oss det du har av kontanter, så vi kan ta vare på det. Ingen vits i å ta noen sjanser."

Jeg ga dem alt jeg hadde med meg, så gikk jeg bekymringsløst videre. Det var forresten ingen som antastet meg, ikke spor av banditter.

Men er jeg da også forsiktig av meg." (s. 134 - 135)

Samfunnskritikken er til tider knallhard. Det synes at forfatteren vokste opp under kommunismen. Hans poenger er sublime, slik man lærte for å trenge gjennom sensuren. Samtidig er systemkritikk fra en individualistisk innfallsvinkel noe som binder historiene sammen. Sammen med viljen til å problematisere ting som tas for gitt.

Jeg likte også evnen til å slå i alle retninger. Med så mange historier tilgjengelig, klarer boken å vise et klart mangfold. Det er en av bokens sterkeste sider. Jeg synes forfatteren klarer å unngå å gjenta seg selv. Jeg gledet meg til hver nye fortelling. Redigeringsjobben som er gjort for å sette sammen boken, er utmerket.

Det annonseres at boken inneholder tegninger av Chaval. Disse kunne man spart seg, de er uinteressante, kjedelige og middelmådige. De har kanskje en funksjon som den korte, stygge og feite vennen som gjør deg høyere, tynnere og kjekkere, men tekstene til Slawomir Mrozek trenger ikke en slik venn for skinne.

Dette er perfekt sommerlektyre i en park eller på en strand der du har noen minutter ledig mellom slagene. Jeg leste boken sammenhengende, men jeg tror den med enda større glede kan nytes i små doser.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: