Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
1964 av Ragnar Hovland
En interessant tidsskildring fra en svunnen tid.
Av Bent Johan Mosfjell, 2. Juli 2007, kl. 10.41

Tittel: 1964
Forfatter: Ragnar Hovland
Uttgitt: 2006
Sider: 220
ISBN: 9788252169195
Forlag: Samlaget

1964Vi følger en 12 år gammel gutt gjennnom et helt år, året 1964. Rolf har en storesøster og en overintelligent lillebror. Han har to kamerater, en prestesønn og en litt mer luguber utgave av seg selv. Og han får en kjæreste i løpet av boken. Persongalleriet er interessant og fungerer bedre i bredden enn i dybden. Målet må ha vært å lage et bilde av hvordan ulike mennesker levde i den tiden.

Vi møter en annen tids mennesker i en kultur som ligger kort vei inn i en fjern fortid. Det slår meg hvor mye samfunnet har endret seg i løpet av de årene som er gått siden midten av 60-tallet. Bokens høydepunkt er uten tvil Hovlands evne til å skildre hvordan verden var den gang. Om han treffer er jeg ikke den rette til å bedømme, men jeg tror på ham. Og det er nok i en roman - og kanskje også det eneste som virkelig betyr noe?

Denne troverdigheten får én alvorlig knekk i boken. I kapittel nitten er det ikke nok å beskrive hvor nytt og moderne fjernsynet var, forfatteren velger å vise frem Dynastiet i farger fra fremtiden. Det er omtrent som om man hadde lagt inn en biljaktscene i Braveheart for å gjøre filmen mer spennende. Dypt malplassert. At en bok kan gå gjennom en hel forlagsprosess uten at dette ble strøket, er en gåte.

Selv om skildringene og språket er viktigere enn selve handlingen i denne boken - det er ikke en spenningsroman - har boken nok fremdrift til at det er en fornøyelse å vende om til neste side. Det er lagt inn nok lune begivenheter til at leseren aldri får tid til å kjede seg. Møtet med utdøende originaler som ikke lenger finnes i samfunnet, er forfriskende. Besøkene som Rolf og Judith foretar hos Olaien hever boken. Selve kjærlighetsforholdet mellom de unge er også nydelig beskrevet.

Jeg vil i den sammenhengen fremheve balansen mellom det evigvarende i ung kjærlighet og de tidsaktuelle særhetene. Det var en annen tid, men det er noen ting som alltid vil være essensielt for oss mennesker.

Jeg vil spesielt anbefale boken for de som var unge i 1964 og for de som ønsker å besøke fortiden. Jeg koste meg i hvert fall skikkelig. Hovland skriver bra!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: