Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Å bekjempe lav selvfølelse av Melanie Fennell
Boka inngår i en serie selvhjelpsbøker mot ulike psykiske problemer
Av Martin Bull Gudmundsen, 23. Juli 2007, kl. 1.16

Tittel: Å bekjempe lav selvfølelse
Forfatter: Melanie Fennell
Oversetter: Petter Røen
Utgitt: 2007
Sider: 282
ISBN: 9788251920803
Forlag: Tapir Akademisk Forlag

Å bekjempe lav selvfølelseÅ tenke er å kommunisere med seg selv, og man er ikke alltid klar over at man hører etter. En del av våre indre samtaler er riktignok veloverveide, velformulerte og under en viss bevisst kontroll. Andre glir inn i bakgrunnen, litt som småprating i andre enden av rommet under et selskap. Noen tanker er vi så vant med at de kommer helt automatisk, og uten at vi bryr oss om å legge merke til dem. Disse budskapene, tungrodde gamle tankevaner, kan ifølge kognitive terapeuter være opphav til psykiske lidelser. De kan vekke følelser og forårsake handlinger som kanskje har vært bra for oss en gang i tiden, men som nå er malplasserte, i veien for oss.

Lav selvfølelse skyldes dermed at vi har vent oss til å bombardere oss selv med kritiske tanker, at vi setter oss standarder og leveregler som er umulige å leve opp til, og at de grunnleggende tankene vi har om vårt eget verd er negative. Vi er svake, stygge, inkompetente, eller bare rett og slett dårlige mennesker. Men mot disse tankene kan vi føre krig. De gjemmer seg godt (automatiske og inngrodde som de er), men hvis vi finkjemmer tankestrømmen kommer de til syne.

Da kan vi spørre oss: Er dette korrekt? Rettferdig mot oss selv? Og ikke minst, kan de gamle tankene erstattes med nye, som vil være bedre for oss? Å bekjempe lav selvfølelse veileder leseren, skritt for skritt, i krigføringen mot sine egne dårlige tankevaner. Det er en selvhjelpsbok.

Kognitiv terapi er en familie av grundig utarbeidede metoder, som har gitt gode resultater når man har forsket på virkningen av dem. Melanie Fennell har skrevet en tilgjengelig bok om hvordan man kan bruke disse metodene på seg selv. (Tilgjengelig så vidt jeg kan se; men jeg har selv studert psykologi såpass lenge at jeg har mistet litt kontakt med hvordan det er å ikke kjenne feltet.) Tonen er vennlig, sympatisk, varm: "Det er helt i orden at du har problemer. Du kan gjøre noe med dem. Skal vi se på dem sammen?"

Begrepene er passe forenklet, uten å bli utvannet. Og eksemplene, et knippe historier om folk som av ulike grunner har lav selvfølelse, gjør det lett å forstå hvordan metodene, skjemaene, og kontrollspørsmålene kan anvendes i praksis. Bare ved å lese gjennom boka kan du få et par nye ideer om deg selv. For å få skikkelig utbytte i kampen mot lav selvfølelse må metodene imidlertid jobbes systematisk med. Du må derfor ha vilje og krefter til dette arbeidet, og samtidig en del selvinnsikt til å begynne med. Hvis du er alvorlig plaget av lav selvfølelse, kanskje til og med deprimert, bør du antagelig oppsøke profesjonell hjelp i tillegg. Det anbefaler boka også.

Man overvinner sin lave selvfølelse ved å undergrave den. Man endrer sine vante tanker ved å legge seg til nye vaner. Dette er budskapet i kognitiv terapi, og i Fennells bok. Noen ganger trenger man hjelp av en terapeut, men ofte kommer man langt på egen hånd. Dette er en ganske nøktern selvhjelpsbok; budskapet om å balansere det negative bildet med positive tanker er noe ganske annet enn det naive slagordet ”tenk positivt!”. Skaff den hvis du trenger den eller hvis du er nysgjerrig (eller hvis du er terapeut selv, den kommer med mange nyttige teknikker). Bruk den hvis du tror den kan gi deg noe. Og lykke til med arbeidet.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: