Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Berlin – Nederlaget 1945 av Antony Beevor
En uhyre gripende beretning om grusomhetene som følger med krig.
Av Bent Johan Mosfjell, 8. Juli 2007, kl. 2.03

Tittel: Berlin – Nederlaget 1945
Forfatter: Antony Beevor (hans hjemmeside)
Oversetter: Arne-Carsten Carlsen
Oppleser: Anders Ribu
16 CDer
Spilletid: 19.43.06
ISBN: 9788242119940
Forlag: Lydbokforlaget

Berlin – Nederlaget 1945Det ble mange tankefulle stunder i bilen mens jeg lyttet til denne lydboken. Det er fortellingen om hvordan de allierte rykket frem mot og erobret Berlin i krigens siste måneder. Beevor tar spesielt for seg grusomhetene på østfronten.

En slik lydbok er ikke metoden for å få med seg alle detaljer sammenlignet med å lese selve boken, men den fungerer utmerket for å få med seg oversikten. Anders Ribu klarer å formidle en svært spesiell stemning.

For første gang innså jeg virkelig hvor grusom andre verdenskrig var. Krig er helvete på jord, det får frem det verste i mennesker. Dette overskygger klart de helter som stiger frem, de er parentesen, ondskapen er regelen. Overgrepene mot tyske kvinner er rystende, to millioner av dem ble voldtatt.

Det andre som slår meg er hvor store endringer som er skjedd på få år. Tyskere er i dag helt vanlige mennesker i mitt bilde. Det er ikke lenge siden de var ondskapens aksemakt. Det viser at dagens fiender kan bli morgendagens venner. Jeg tror det er en viktig lærdom å ta med seg i en verden der det virker som om mange aktivt leter etter fiender som de kan konfrontere.

Det tredje som slår meg er hvor inkompetent som Hitler fremstilles som. Enten har det skjedd noe med ham tidligere i krigen som har endret ham eller så må hele hans ferd fra tidlig 30-tall frem mot krigens siste fase være basert på flaks. Eller så er ikke fremstillingen nøytral.

Det virker uansett som om forfatteren har sine helter og sine fordommer knyttet til en del av de vurderinger som ble foretatt av de ulike lederne underveis. Undertegnede er ikke kompetent til å foreta en faglig vurdering av de ulike tolkningene.

Forutsatt at man ikke kjøper fortellingen ukritisk, så er det ingen grunn til å underslå at det er en fantastisk historie som fortelles. Beevor er svært flink til å gjøre det spennende. Slik sett er boken et forbilde for andre historikere. Å skrive lesverdig er en dyd, og her fortjener forfatteren uforbeholden ros. 19 timer historie ruller unna som en drøm – til tider et mareritt over menneskehetens nære forhistorie.

Forfatteren er dyktig til å veksle mellom enkeltskjebner og de store linjene. De små fortellingene glir elegant inn og legger kjøtt på beinet. Likeledes veksles det på en utmerket måte mellom de ulike hovedaktørene. Ulike skjebner skyves fremover parallelt.

Denne lydboken anbefales for de som vil ha en spennende historie fra virkeligheten som et alternativ til skjønnlitterære fortellinger.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: