Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Dødelige oppdrag under andre verdenskrig av Rasmus Dahlberg
Den danske historikeren har samlet 10 fascinerende historier om personlig heltemot i ekstremt vanskelige situasjoner, som påvirket krigens gang.
Av Per Aage Pleym Christensen, 3. Juli 2007, kl. 9.05

Tittel: Dødelige oppdrag under andre verdenskrig
Forfatter: Rasmus Dahlberg
Oversetter: Kirsti Øvergaard
Sider: 220
ISBN: 9788204132369
Utgitt: 2007
Forlag: Damm

Dødelige oppdrag under andre verdenskrigDahlberg skriver i forordet at selv om krig er bestialsk er dens vesen verdt å studere. Ikke minst fordi kriger ofte har hatt avgjørende påvirkning på den politiske, kulturelle og teknologiske utviklingen i de berørte deler av verden.

Felles for disse ti fortellingene er at få personer kombinerer mot, kreativitet og ny teknologi – og nettopp dette gjorde dem i stand til å prestere det umulige. Rett mann på rett sted til rett tid kunne utgjøre en virkelig forskjell. Selv om prisen var eget liv. Mange var klare til å betale akkurat den prisen. Hovedpersonene i de ti fortellingene skildres uten hensyn til om de var på riktig eller gal side. Dristighet er forutsetningen. Og nettopp dette finnes i fullt monn i fortellingene.

Dahlberg gir først et glimt av det dristige i hver fortelling, før han lar leseren løfte blikket; han presenterer bakgrunnen for aksjonen, sammenhengen i det større bildet, og noen konsekvenser. Ikke minst presenterer han ny teknologi slik den ble brukt.

Fra norsk side er sabotasjen mot tungtvannsanlegget på Rjukan og senkningen av Tirpitz med. Av andre historier kan nevnes forsøket på å ta livet av ”ørkenreven” Rommel i 1941, tyskernes senkning av slagskipet Royal Oak i den godt bevoktede marinebasen Scapa Flow, befrielsen av den avsatte italienske diktator Mussolini, og knekkingen av de tyske Enigmakodene.

Dahlberg gir et godt bilde av hvor viktig det er å utvikle ny teknologi, og at kombinasjonen av teknologi og personlig mot og dristighet kan gi uventede og ”umulige” seire. For eksempel var de alliertes tap av skip i Atlanteren helt katastrofal inntil man kom i besittelse av kodebøker og selve Enigmamaskinen.

En vits sier at boken ”italienske helter under 2.verdenskrig” hadde blitt en særdeles tynn affære, men et av kapitlene til Dahlberg viser at det i hvert fall finnes kandidater.

Dahlbergs bok er interessant, definitivt spennende, og viser at virkeligheten kan overgå fantasien. Boken har også anbefalinger til videre lesning om historiene i hvert av kapitlene. Boken kom på dansk i 2005, men på norsk først i 2007.

Anbefales!

Rasmus Dahlberg har også skrevet 1983 som Bokavisen har anmeldt tidligere.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: