Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
En gamblers bekjennelse av Rayda Jacobs
Strålende roman om en muslimsk kvinne og hennes utfordringer i livet.
Av Bent Johan Mosfjell, 30. Juli 2007, kl. 21.34

Tittel: En gamblers bekjennelse
Forfatter: Rayda Jacobs
Oversetter: Kari Lyngstad
Utgitt: 2007
Forlag: Happy Jam Factory
Språk: Bokmål
ISBN: 9788299735827
Antall sider: 272

En gamblers bekjennelseAbeeda Arieefdien er en middelaldrende, sort, muslimsk kvinne som lever i Cape Town i Sør-Afrika. Denne boken er hennes historie, og den har mange vidunderlige lag.

Abeeda forteller om sitt liv i jeg-form. Innimellom historien fra nåtiden kommer det fortellinger fra hennes yngre år. Denne sidehistorien bidrar til å fylle ut et bilde av kvinne og hennes utfordende liv. Den trekker frem kjærlighetens flamme og hvordan denne av og til kolliderer med andre forpliktelser. Overfor familie og samfunn. Historien om Abeedas forbudte kjærlighet er godt fortalt og den glir naturlig inn som et bakteppe for nåtidens opplevelser, samtidig som den utdyper.

Den muslimske kvinnen har oppdratt fire sønner alene. Hennes mann forlot henne for en annen kvinne mens hun var gravid med yngstemann, Reza. Denne gutten blir hennes yndling. Han er annerledes. Han er homofil blant mennesker der slikt ikke er akseptert. Han får aids.

Hvordan Rezas sykdom påvirker hele familien er skildret slik at den både viser fordommer og kjærlighet på en måte som bidrar til toleranse og forståelse, også overfor de fordomsfulle. I en spesiell situasjon blir livet ofte annerledes.

Den homofile, syke sønnen og den problematiske kjærligheten fungerer imidlertid kun som et svært mykt og behagelig bakteppe for den egentlige historien i boken. Den handler om gambling. Om hvordan en muslimsk kvinne kan bli hektet på forbuden frukt.

Forfatterens innsikt i psykologien ved en spilleautomat er imponerende. Undertegnede har mange års erfaring som nattevakt under studietiden i nærheten av slike automater, og det er bare å innrømme det. Forfatteren treffer svært godt i sin beskrivelse av hvordan gamblere tenker og oppfører seg. Hun prikker inn innertier etter innertier, og denne anmelderen ble imponert over hvordan hun klarer å fange stemningen rundt en slik maskin.

Jeg begynte på boken fordi jeg hadde lyst til å lese en litt annerledes bok av en sør-afrikansk forfatterinne. Jeg endte opp med å ikke kunne legge den fra meg. Denne boken var en ubetinget positiv overraskelse. Slike opplevelser er morsomme!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: