Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Epileptisk av David B
En intens og mørk bok med en godt fortalt historie
Av Rita Bang Kyllingstad, 9. Juli 2007, kl. 10.58

Tittel: Epileptisk
Forfatter: David B
Oversetter: Thomas Lundbo
Utgitt: 2007
ISBN: 9788291187716
Forlag: No Comprendo Press

EpileptiskDette er en selvbiografisk tegneserieroman. Vi følger David B og hans familie i søken etter å finne en kur for brorens epilepsi.

Ferden starter hos det tradisjonelle helsevesenet. De forslår å kutte av en del av brorens hjerne. Dette går ikke foreldrene hans med på. Så starter den lange søken etter noe som kan kurere brorens epilepsi. Den går innom makrobiotikk, magnetisme, eksorsisme, religion osv.

Denne ferden påvirker hele familien, også David B og hans søster. Alle er de med på kurene og diverse behandlingsmetoder. Blant annet å kommunisere med de døde og forskjellige former for terapi.

Det er moren som er den største drivkraften i denne jakten på en kur. Hun skriver stadig til forskjellige mennesker hun tror kan hjelpe. Noen ganger får hun svar, andre ganger ikke.

Det å leve med en epileptisk bror er hovedfortellingen i boken. Hvordan det oppleves at broren får anfall i offentligheten og folks reaksjon på dette. Det er stort sett negative reaksjoner. Hvor slitsomt det er å stadig sette sin lit til at neste kur virker. Å ikke gi seg uten å prøve alle muligheter. På søken etter noe som kan gjøre alt bra igjen. Den handler også om Davids kamp for å beholde seg selv og hvordan brorens sykdom påvirker ham.

Men det er også en del historie med i denne boken. David B skriver om sine forfedre. Han er særlig opptatt av krigene de har deltatt i. Han tegner mange krigstegninger, spesielt i de første delene.

Vi følger også Davids utvikling som tegner. Først da han tegner med sin bror og søster som barn. Siden da han tegner for å overleve mentalt. Vi møter mange magiske og fantasifulle skikkelser.

Epileptisk kom ut i seks bind i Frankrike, men nå er alle samlet i en bok. Jeg synes det ble litt intenst å lese alle delene så tett etter hverandre. Tegnestilen til David er mørk og detaljrik. Noen ganger litt overveldende. Det tar på å lese en så lang og mørk historie. Særlig fordi historien stort sett er den samme. Det prøves stadig nye behandlingsmetoder. De virker ikke som forventet. Så følger skuffelsen, og jakten fortsetter på nytt.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: