Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Húrins barn av J.R.R. Tolkien
Christopher Tolkien har gått gjennom mengder av farens manuskripter og forskjellige varianter av denne fortellingen, og han har gjort et imponerende redigeringsarbeid for å lage en sammenhengende beretning om Húrins barn.
Av Frilansere, 14. Juli 2007, kl. 13.40

Tittel: Húrins barn
Forfatter: J.R.R. Tolkien
Redigert av: Christopher Tolkien
Illustrert av: Alan Lee
Forlag: Tiden
ISBN: 9788205371057

Anmeldt av Rune Kyllingstad

Húrins barnHistorien om Túrin og Niënor er kjent for de som har lest Silmarillion eller Ufullendte fortellinger, men teksten vi finner i Húrins barn gir oss en mer fullstendig versjon av handlingen, som utspiller seg lenge før historiene vi kjenner fra Ringenes Herre eller Hobbiten. Dette er en dyster og storslått fortelling om alvenes krig mot Morgoth i det første tideverv, og Túrin Húrinssønns rolle i denne striden.

Ved slutten av Nirnaeth Arnoediad, De Talløse Tårers slag, blir Húrin fanget og ført frem for Morgoth, som forsøker å kue ham. Húrin lar seg ikke kue, men trosser Morgoth i stedet, og Morgoth forbanner Húrin og hans familie;

"...over alle dem som du har kjær skal min tanke hvile tungt som en Dommens sky, og den skal knuge dem ned i mørke og fortvilelse. Hvor de enn måtte gå, skal ondskap spire. Hva de enn måtte si, skal deres ord bære ulykkesråd. Hva de enn måtte gjøre, skal det vende seg mot dem. De skal dø uten håp og forbanne både liv og død."

Denne forbannelsen hviler over Túrins liv, og han prøver å holde sitt rette navn skjult i håp om at han på den måten kan unnslippe skjebnen.
Túrin blir med årene en mektig kriger, men tross hans anstrengelser blir Túrin og Niënor innhentet av Morgoths forbannelse. Dragen Glaurung forleder Húrins barn, og fører dem inn i tragedien som venter.

Det er ikke til å komme utenom at Húrins barn er en bok for de som allerede er kjent med J.R.R Tolkiens forfatterskap, men dette er tross alt ikke så rent få. Verdt å nevne er det også at dette er en pen bok, illustrert av Alan Lee, og med et utbrettbart kart basert på det man finner i Silmarillion. I både forord og tillegg redegjør Christopher Tolkien for farens arbeid med historien såvel som hans egen innsats for å skape Húrins barn.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: