Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Min mosters migrene av Hanne-Vibeke Holst
En uhyre interessant selvbiografisk bok om kvinnerollen.
Av Bent Johan Mosfjell, 16. Juli 2007, kl. 13.25

Tittel: Min mosters migrene
Forfatter: Hanne-Vibeke Holst (forfatterens hjemmeside)
Oversetter: Eva Skagen
Utgitt: 2007
Forlag: Piratforlaget
Språk: Bokmål
ISBN: 9788281430792
Antall sider: 324

Min mosters migreneDen danske forfatterinnen forteller sin historie. Om hvordan hun ble kvinne. Delvis handler boken om henne selv. Delvis handler det om intervjuer med andre familiemedlemmer, for bedre å forstå hvordan hun som kvinne er blitt utviklet.

Et høydepunkt er Holsts besøk hos sin mormor på 93. Den gamle damen intervjues om ekteskapet og livet generelt. Om hvordan det var å væe kvinne i gamle dager. Om kjønnsroller som fanget henne og om hvordan hun etter etter barnebarnets mening ikke forstår at hun ble undertrykt. Det er mye rart som føles som naturlig, fordi man ikke kjenner noen alternativer.

Det er et gjennomgående trekk at hun ikke legger skylden på mennene. De er også til en viss grad ofre for sine patrikalske roller. De fremstilles til tider på en svært positiv måte. Problemene skyldes ikke de enkelte, det er systemet som skaper den urettferdige ulikheten. Forfatteren fremstiller problemet som kollektivt, ikke individuelt.

Deri ligger også en av prosjektets svakhet. Hun dokumenterer flere plasser hvordan kvinner selv velger seg inn i tradisjonelle kjønnsroller, istedenfor å foreta alternative valg.

Hun er god når hun avdekker den naive tanketomheten som drev henne inn på ytre fløy på den politiske venstresiden. Det hadde vært interessant om hun hadde brukt den samme kritiske vurderingen på sin egen feminisme.

Den er nemlig sterkt preget av induksjon basert på enkeltskjebner. Det er en hårfin balansegang som skiller henne fra å tippe over kanten, og bli overhypp på at kjønnsdiskriminering fortsatt er normaltilstanden. Det taler imidlertid til hennes fordel at hun klarer å være tilstrekkelig nyansert til at jeg sitter igjen med et svært positivt syn på hennes prosjekt i denne boken.

Hun klarer kanskje ikke å vise at kvinner generelt fortsatt blir systematisk undertrykt i vårt samfunn, men hun klarer på en utmerket måte å få frem hvordan hennes liv har vært preget av tradisjonelle kjønnsrollemøstre. Hun utleverer seg selv på en fornøyelige og forbilledlig måte.

Språklig bærer boken preg av at det er en solid journalist og forfatteren som har hatt hendene over tastaturet. Språkføringen er klar, variert og flyter naturlig.

Av en eller annen grunn har forlaget valgt å trykke boken med betydelig mindre skriftstørrelse enn hva som er normalt. Hvilket fører til at boken tar betydelig lengre tid å lese enn hva sidetallet skulle tilsi. Heldigvis gjorde det ingenting når det gjaldt denne boken!


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: