Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
1222 av Anne Holt
Spennende og velskrevet klassisk krim.
Av Bent Johan Mosfjell, 19. September 2007, kl. 10.23

Tittel: 1222
Forfatter: Anne Holt
Utgitt: 2007
Forlag: Piratforlaget
Språk: Bokmål
ISBN: 9788281431096
Antall sider: 293

1222 av Anne HoltDenne boken var en fornøyelse fra start til mål. Anne Holt briljerer i sin 14. bok som er en klassisk krimhistorie.

Toget mellom Oslo og Bergen sporer av rett ved 1222 Finse. I et forferdelig uvær samles alle passasjerene på hotellet. Blant dem er Hanne Wilhelmsen og et mystisk følge. De er innesnødd i flere dager. Første natten blir en av gjestene skutt.

En desillusjonert Wilhelmsen blir etterhvert trukket inn i etterforskningen og får i oppgave å løse mysteriet som skjer etter den malen vi har lært å elske gjennom uttallige klassiske krimfortellinger, både i bokform og i form av gode tv-serier.

Styrken i denne boken er at Anne Holt lykkes med å skape en roman på flere nivåer. Det første er en handikappet kvinnes forhold til omgivelsene.

Det andre er fordommer i fri utfoldelse. Parodien på Hege Storhaug er lystelig, men svært lite flatterende.

Så kommer selvsagt selve plottet som er intrikat nok til at det holder mål og vel så det. Til sist har du sidehistorien om menneskene i den ekstra vognen bakerst og mysteriet knyttet til hvilken forbindelse de egentlig har til alt som skjer.

Forfatterens språk er som alltid strålende og dialoger og handling flytter fremover på en strålende måte. Forfatteren klarer å få frem smilet og jeg tok meg flere ganger i å le høyt, på upassende steder. Eneste ergrelsen var at Magnus Streng to plasser omtales som Magnus Berg, slikt bør ikke komme gjennom korrekturen.

Plottet er tilstrekkelig dypt til at det ikke er opplagt hva som skjer. Samtidig legges det ut enkelte spor som leseren i ettertid må innrømme at han burde lagt merke til, men slik er det vel ofte i gode krimbøker?

1222 er en strålende krim som forhåpentligvis får mange lesere. Kanskje årets beste?


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: