Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Noe til besvær av Mark Haddon
Dette er boken om den helt vanlige uvanlige familien Hall.
Av Rita Bang Kyllingstad, 1. September 2007, kl. 18.30

Tittel: Noe til besvær
Forfatter: Mark Haddon (forfatterens hjemmeside)
Oversetter: Kyrre Haugen Bakke
Utgitt: 2007
Sider: 435
ISBN: 9788253029887
Forlag: Pax

Noe til besværVi møter George, den pensjonerte faren som har fått litt for mye tid til å tenke ut hva som kan feile ham. Jean, Georges kone som har en affære med sin manns tidligere arbeidskollega. Jamie, den homofile sønnen, og Katie, datteren som er i ferd med å gifte seg med Ray. Ray er ikke av samme kaliber som resten av familien, til deres store ergrelse.

Vi får historiene fortalt gjennom alle de forskjellige karakterene i boken. I hvert kapittel byttes det på hvem som forteller historien, det er stort sett George, Jean, Katie eller Jamie.

Men det er George vi hører fra først, og hans tanker skiller seg ganske godt fra ”normalen”. Han sykelig opptatt av kroppen sin, og da hoften spesielt. Der oppdager han noe han selv mener er kreft. Dette går sterkt inn på ham. Hans mentale helse blir stadig mer skrøpelig. Han blir redd, redd for å dø. Livet som før var fylt av rutiner trenger nå å fylles med noe annet, nå som han er pensjonist. Det er i dette tomrommet tankene og angsten hans får litt for stort spillerom.

Han kone Jean har imidlertid funnet noe som gjør livet litt mer levbart. Nemlig sidespranget med David. Men etter hvert som Georg blir dårligere endrer det hennes syn på sidespranget. Tidligere syntes hun at affæren hennes var mer eller mindre rettferdiggjort. Men med Georges forandringer forandres også dette.

Katie er i ferd med å gifte seg med Ray. Noe familien hennes synes er fryktelig feil. Som om ikke det er nok skal bryllupet feires i foreldrenes hage.

Akkurat Katies bryllup er det som får forholdet mellom Jamie og hans kjæreste Tony til å sprekke også. Nå må Jamie finne ut om han vil ha med Tony i bryllupet eller ikke.

Dette er en morsom bok, full av morsomme forviklinger, herlige tvangstanker og til tider vanskelige familierelasjoner. Den religiøse tanten og den homofile nevøen. Svigersønnen man ikke liker. Elskeren som også er venn av familien.

Forholdet mellom Georg og Katies sønn Jacob er også til tider morsomt. George er litt skeptisk til barn.

George har aldri klart å slappe av sammen med småban. Han visste at de ikke var spesielt skarpe. Det var nettopp poenget. Det var derfor de gikk på skolen. Men de kunne lukte frykt. De så en inn i øynene og ville at man skulle være busskonduktør, og det var vanskelig å riste av seg en snikende mistanke om at men bra satt på en djevelsk prøve.” s 32.

Mark Haddon har skrevet en underholdende og lettlest bok. Kapitlene er korte, og det blir aldri kjedelig. At det er så mange fortellerstemmer med, gjør boken interessant å lese.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: