Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Afghaneren av Frederick Forsyth
Svært god thriller med en uforståelig svakhet.
Av Bent Johan Mosfjell, 16. Oktober 2007, kl. 9.48

Tittel: Afghaneren
Forfatter: Frederick Forsyth
Oversetter: Gry Brenna
Utgitt: 2007
Sider: 311
ISBN: 9788205363014
Forlag: Gyldendal

AfghanerenAmerikansk og britisk etterretning oppdager ved en tilfeldighet at al-Qaida planlegger en stor operasjon. Men hva? Alle ressurser blir frigitt for å finne ut av dette.

De finner en erfaren tidligere soldat som er i stand til å opptre som en araber uten å bli avslørt. Han kan passere som dobbeltgjengeren til en som har vært fange på Guantánamo-basen i fem år. Vi følger ham gjennom opptreningen og gjennom infiltrasjonen av terrororganisasjonen.

Plottet er troverdig, passe komplekst, spennende og originalt. Det er rett og slett en utmerket thriller som vi har lagt fra oss. Forfatteren behersker språket og spesielt bidrar alle de raske vekslingene mellom ulike hendelser til å bygge opp handlingen på en god måte.

Gradvis får vi avdekket hva terrormålet skal være og hvordan det skal skje. Leseren blir revet med og det er en ren fornøyelse å lese boken.

Helt til du er halvveis inn i kapittel 14. Resten kapittelet og hele det påfølgende kapittel er så pinlig dårlig at jeg uten forbehold vil anbefale leseren å hoppe over side 245 til 270. Etter å ha lest ferdig boken på sengen i går, ble jeg liggende våken i en time og spekulere over hvordan dette kunne komme med i boken. Ingen av teoriene mine egner seg på trykk.

En thriller er avhengig av å få leseren til å tro på historien. Skape inntrykket av at dette er noe som kan skje. I hele resten av boken lykkes Forsyth med dette på en imponerende måte. Det er således helt uforståelig at han kan ødelegge helhetsinntrykket med drøye 20-sider som ikke er nødvendige for handlingen.

Hvor sannsynlig er det at et av USA beste militærfly styrter fordi noen har glemt en skiftenøkkel i motoren? Hvis du har isolert en viktig fange i en hytte i villmarken, hvor sannsynlig er det at den ene flymotoren skal treffe akkurat denne hytten slik at fangen kan rømme? Vel, de nevnte sider inneholder enda flere helt usannsynlige tilfeldigheter og feilskjær.

Saken illustrerer hvordan én skikkelig avsporing kan ødelegge et helhetsinntrykk. Boken for øvrig er rett og slett strålende, en mektig thriller. Så følg mitt leseråd eller stålsett deg på forhånd. Og nyt.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: