Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Oxrana av Gunnar Henriksen
Fremmedkulturell krimdebut
Av Bent Johan Mosfjell, 27. Oktober 2007, kl. 11.11

Tittel: Oxrana
Forfatter: Gunnar Henriksen
Utgitt: 2007
Sider: 299
ISBN: 978-82-8140-030-6
Forlag: Wigestrand Forlag

OxranaMurmansk er åstedet for en rekke hendelser som begynner med at fylkesmannen personlig må betale løsepenger for sin kidnappede kone. Politimesteren får oppdraget med å levere pengene grunnet hans likhet med fylkesmann Nikolai Ivanov. Han får et skudd i brystet før pengene er overlevert.

Slik begynner denne historien. Det er forfriskende med en kriminalroman der handlingen er lagt hos våre naboer i øst. Forfatteren lykkes svært godt med å skape en troverdig ramme for sin fortelling. Vodkaen flyter og menneskelig nød i et naboland beskrives i detalj. Et samfunn i kollaps etter årtier med kommunisme strever med å reise seg.

Negative bivirkninger knyttet til organisasjonen Oxrana utgir sentrum for den kriminelle virksomheten i boken. Den opererer i gråsonen mellom lovlig og kriminell virksomhet i et land uten stabile institusjoner. Kanskje er det mer presist å si at den pendler frem og tilbake mellom disse.

Oxrana er bygget opp som en pyramide der den enkelte aktør bare kjenner til sine overordnede og underordnede. Det er interessant å se en organisasjonsoppbygging mye brukt i revolusjonære bevegelser få et kriminelt utløp. Et spørsmål som hele tiden henger i luften er om det er slik at Oxrana selv er på kant med loven eller om det er slik at det bare er enkelte celler som tar seg til rette på egenhånd.

Niklajs sønn Ivanov er bokens hovedperson, en stakkarslig skikkelse med mye potensial som delvis har druknet i fortapte drømmer og Russlands nasjonaldrikk. Han skal infiltrere og avsløre, og vi følger sakens utvikling.

Bokens har en alvorlig svakhet, men den kommer heldigvis helt på slutten av boken. Hadde det skjedd 50 sider tidligere, ville nok ergrelsen ødelagt den avsluttende leseopplevelsen. Det ér en vesensforskjell på likhet nok til å lure mennesker på avstand og et så identisk utseende at nære venner lar seg narre. Heldigvis er boken slutt før tabben synker inn.

Denne debuten lover godt for fremtidige bøker. Det er mange kvalitetstrekk som kan utvikles videre.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: