Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Hamskifter av Nina-Karethe Bø
Personlig og rask krim.
Av Bent Johan Mosfjell, 22. Januar 2008, kl. 20.10

Tittel: Hamskifter
Forfatter: Nina-Karethe Bø
Utgitt: 2007
Forlag: Forlaget Norske Bøker
Språk: Bokmål
ISBN: 9788281120938
Antall sider: 207

HamskifterEn kvinne forsvinner. Noen måneder senere blir hennes bror brutalt slått ned og drept i sitt hjem under et innbrudd. Er det en sammenheng?

Det er spørsmålet den ferske kriminalbetjenten Lisa Høyum skal etterforske sammen med sine kolleger. Hendelser lengre tilbake i tid har forbindelser til vår tid. To fosterbrødre blir langsomt dratt inn i mistenksomhetens lys.

Forfatteren har et svært effektivt språk. Mye informasjon presses inn på få sider samtidig som det kombineres med en lettlest språkføring. Handlingen drives fremover på en måte som til tider er imponerende. Dessverre går det også litt for fort i enkelte svinger.

Enkelte avsnitt henger ikke sammen. Eksempelvis er dette en helt klar logisk brist: "De hadde heller ikke hørt en lyd. ... jeg fikk ikke en blund på øynene i natt, etter at vi ble vekkket" (s. 20-21), spesielt med tanke på at vi tidligere (s. 14-15) var blitt fortalt at liket ble funnet ca kl 11 på formiddagen.

Dette er en detalj, men tidsforståelsen henger heller ikke på greip når det gjelder selve avsløringen på slutten av boken, Og dét er betydelig mer alvorlig. Utover det samler forfatteren trådene på en framifra måte. Selv om jeg gjettet på gjerningsmannen ganske tidlig, ble det ikke avslørt gjennom pinlige glipper. Det kunne være en annen.

Forfatteren lykkes godt med å legge kjøtt på beina - for å bruke en floskel - når det gjelder hovedpersonens dagligliv. Det er plass til mye lidelse og kjærlighet i hennes liv. En kvinnelig forfatter, med en kvinnelig helt, noe som faktisk synes.

De som ønsker å eksperimentere med en krim som ikke har fått den store oppmerksomheten, bør få med seg denne debuten.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: