Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Ikke noe av dette står om livet av Hege Susanne Bergan
Uredigert oppgulp fra forsmådd elskerinne.
Av Bent Johan Mosfjell, 4. Januar 2008, kl. 0.40

Tittel: Ikke noe av dette står om livet
Forfatter: Hege Susanne Bergan
Utgitt: 2007
Forlag: Tiden
Språk: Norsk
ISBN: 9788205377189
Antall sider: 73

Ikke noe av dette står om livetTil denne korte bokens forsvar skal sies at det etterhvert ble ganske klart hva den handlet om. En ung pikes forhold til en eldre gift mann som stadig ser på klokka mens kona ringer på telefonen.

Det er ikke grunn til å underslå at boken har sine slagferdige høydepunkt, slik som dette:

"Og jeg sa til ham
i anledning at han hadde
ligget med sin kone
at han var en hore
" (s. 43)

Dessverre er neste sitat mer representativt for diktboken:

"Det regner
jeg har en plastpose med knekkebrød
og termos
" (s. 38)

Boken består rett og slett av en samling mer eller mindre sammenraskete tanker fra et forvirret hode. Den manglende stringensen og logiske oppbygningen som man vanligvis kan unnskylde i lyrikken, kompenseres ikke med sikker, klar og elegant språkføring. Det som kunne blitt vakkert og elegant, blir således bare platt og uinteressant.

Når headingen "Dikt" blir en unnskyldning for redaksjonelt fravær og kvalitetskontroll, forsvinner genren ut i det meningsløse. Dette er en haltende fortelling bestående av rørete sammenhengende linjer som er definert som dikt uten at de enkelte sidene inneholder noe som overhodet kan karakteriseres som kvalitetslyrikk.

Bergan debuterer med en bok bestående av en historie fortalt med i snitt 3-7 linjer pr side. Det er en viss kronologi i tankene som fremmes, men det halter fra start til mål. Flere ganger ble lesingen avbrytt av høy latter over manglende innhold i tegnene som var satt sammen til ord og en form for setninger. Vi lo ikke med forfatteren, men av de pinlig dårlige tekstene.

De 73 sidene kunne med letthet vært klemt inn på 20 sider dersom tomrommet var blitt tømt. Essensen er da en dårlig fortalt, bitter og kort tekst. Takke meg til en skikkelig bok.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: