Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Alanya - Veien følger hjertet av Iselin B. Alvestad
Lovende fantasy-debut
Av Bent Johan Mosfjell, 13. Februar 2008, kl. 23.12

Tittel: Alanya - Veien følger hjertet
Forfatter: Iselin B. Alvestad
Utgitt: 2007
Språk: Norsk
ISBN: 978-82-03-24959-4
Sider: 210
Forlag: Aschehoug

Alanya - Veien følger hjertetDet er ikke ofte at en norsk forfatter debuterer med en fantasy-roman, spesielt ikke når inntrykket er at det er første boken i en ny serie. Jeg åpnet derfor den første boken om Alanya med en viss forventning.

Alanya er en ung jente som bor i byen Mumbyville. Rett etter hennes 12-årsdag blir byen invadert og hun klarer så vidt å flykte. Det er tydelig at overfallsmennene er på jakt etter henne. Vi følger henne på veien mot hovedstaden Abylon der oppgjøret skal finne sted.

Det blir raskt klart at Alanya ikke er en vanlig ungpike. Både hennes opphav og hennes evner gjør henne unik. Hun er det håpet som kan befri landet fra ondskapen som har hjemsøkt kongeriket.

Mye fantasy blir feilaktig automatisk definert som ungdomsbøker selv om det er rettet mot voksne mennesker. Alvestad har skrevet en ungdomsbok. Historien er enkel uten den kompleksiteten som preger tyngre fantasy. Her skal selv de yngste kunne følge plottet.

Jeg tror hun kan treffe denne lesergruppen ganske godt. Det enkle språket og den ukompliserte historien passer godt som en introduksjon til genren. Det samme gjør sidetallet. Det er imidlertid ikke grunn til å underslå at boken også preges av enkelte svakheter.

Universet er ikke bygd opp tilstrekkelig grundig og helhetlig. Mulig de åpne brikkene vil bli utfylt utover i serien, men foreløpig er det betydelige hull i historien. Magien virker ikke helstøpt og konsistent. Likeledes er det litt merkelig at heksens krefter er betydelig sterkere på svært lang avstand enn når Alanya befinner seg svært nær henne.

Enkelte tilfeldigheter som når Alanya blir reddet av Haimo, mangler også troverdighet. Den unge heltinnens forhold til unge beilere er forresten en av bokens styrker. Her fanges ung kjærlighet og tilhørende kniving på en elegant måte.

Når en bok er første bok i en ny serie, er det kun én vurdering som virkelig teller. Kommer leseren til å gidde å lese bok nummer to og gleder leseren seg til denne kommer ut. Svaret fra denne anmelderen er et klart ja. Jeg ser frem til å lese oppfølgeren.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: