Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Havets katedral av Ildefonso Falcones
Anbefales uten forbehold
Av Bent Johan Mosfjell, 13. April 2008, kl. 11.46

Tittel: Havets katedral
Forfatter: Ildefonso Falcones
Sider: 640
ISBN: 9788280871114
Utgitt: 2008
Forlag: Bazar

Havets katedralIldefonso Falcones debuterer med en roman som har solgt 2 millioner eksemplarer i Spania og som nå utgis over hele Europa. Det er ikke tilfeldig, for Havets katedral er en stor og mektig roman.

Vi følger Bernat Esanyol fra vugge til grav. Det er fortellingen om livet til en livegen som kjemper for å skape seg et liv. Fortellingen begynner i 1320 og leseren tas med på en personlig og historisk reise gjennom et århundre i den mørkeste middelalderen. De virkelig historielærde får diskutere presisjonsnivået i de historiske detaljene. Det sentrale for romanen sin del er at rammene for fortellingen er troverdig. Boken har flere lag.

Det første er livet til bokens hovedperson. Dette er en sterk beretning om en mann som mot alle odds lykkes med å skape seg et suksessfullt liv. Forbudt kjærlighet er et stikkord. Det var ikke lett i de dager. Kombinasjonen av hardt arbeid, ærlighet og et godt hjerte gjør Bernat til et lys i mørket. Utsatt for alt fra hat, via misunnelse til evig vennskap. Det er ingen grunn til å røpe for mye i denne sammenhengen utover å slå fast at den personlige historien ikke er forutsigbar.

I våre dager bygger vi et hus på et år eller mindre. Det tok mange generasjoner å bygge Santa Maria del Mar. Den representerer et helt folks vilje til å skape noe større enn dem selv som en del av dem selv. Byggingen av katedralen er et uttrykk for den håpefulle, positive delen av den katolske troen. Boken preges imidlertid mye mer av religionen som en - unnskyld uttrykket - helvetes forbannelse for menneskene. Sammen med de føydale strukturene fratar den den vanlige mann og kvinne råderetten over livet.

Boken foregår i et historiske veiskille. Kirkens makt og adelens privilegier utfordres av det nye borgerskapet som driver med handel. Penger gir en motmakt mot den gamle avmakten. Hvis noen lurer på hvorfor selv Marx så på den fremvoksende kapitalismen som en positiv og frigjørende kraft, gir boken et levende bilde av verden før borgerskapet tok over hegemoniet. Bildet er ikke vakkert.

Hvis noen tror at tvangsekteskap og undertrykkelse av kvinnen hører islam til, er det nok å lese om det kristne Barcelona på 1300-tallet. Hvis noen tror at jødehatet kom med Hitler, så illustrerer boken at det var like ille mange århundrer tidligere. Bokens storhet ligger i bygge inn historiens grusomhet i en positiv livshistorie slik at vi tror på den.

Forfatteren lykkes i å skrive om kjærlighet og lidelse slik at det griper tak i leseren fra første til siste side. Legger man til den ufattelig realistiske beskrivelse av den barbariske middelalderen, så får du et mesterverk. Sannsynligvis årets beste bok. Den anbefales uten forbehold.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: