Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
I løgnens spor av Ann-Christin Hensher
En helt grei bok
Av Per Aage Pleym Christensen, 5. April 2008, kl. 22.46

Tittel: I løgnens spor
Forfatter: Ann-Christin Hensher
Sider: 267
ISBN: 9788250956674
Utgitt: 2006
Forlag: Schibsted Forlagene

I løgnens sporTredje bok fra Sveriges Ann-Christin Hensher om den utradisjonelle advokaten Ulrika Stål. Et arveoppgjør kompliseres fordi tre brødre ikke har hørt fra sin søster på 25 år. Hun rømte fra en isolert og stillestående tilværelse i svensk skjærgård.

Utgangspunktet for krimromanen er kjent; ungdom som vil bort og vekk fra Utvik og Trangvik. Steder uavhengig av land og breddegrad. Men hva skjedde egentlig med Jenny? Hvor dro hun – og hvorfor har hun ikke latt høre fra seg? Advokat Stål setter i gang å lete.

I løgnens spor er en helt grei bok, der helten er en moderne kvinnelig advokat med hjemmeværende mann, elsker, god nok økonomi til å kjøpe en havseiler av sine klienter arvingene. Handlingen foregår både i Sverige og London. Her er tidsglimt tilbake til 1970-tallets punkere og det mondene liv i dagens London. Forfatteren har selv praktisert som advokat, både i Stockholm og London.

Efterhvert som sporene efter den forsvunnede likevel kan skimtes, viser heltinnens klienter seg å ha forbindelse med hverandre likevel, eller får forbindelse. I god tid før bokens klimaks bruker Hensher et kjent fortellerknep; en parallell historie i en annen tid enn hovedhandlingen. I parallellen får vi sannheten om hva som skjedde – samtidig med at Stål mer enn aner hvordan alt egentlig henger sammen.

Det er mulig at det store klimaks, der alt smelter sammen kan fungere som en troverdig slutt. Boken er langt fra kjedelig, men efter at klimaks er passert og løsningen fordøyet, griper man seg i å tenke; er dette virkelig mulig i et gjennomregulert land som Sverige? Kan en ung person bo på samme sted i 25 år uten å ta utdannelse, uten å levere selvangivelse, uten anskaffe telefon eller mobil? Ja, rett og slett leve uten å sette spor efter seg? Ville ikke skattevesenet og andre offentlige vesener begynt å lure? La nå for all del ikke slike down to earth-betraktninger ødelegge for en god krim med det obligatoriske kappløpet i motoriserte farkoster som naturlig slutt.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: