Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Døden og pingvinen av Andrej Kurkov
En bok som gleder et leserhjerte!
Av Rita Bang Kyllingstad, 20. Mai 2008, kl. 8.57

Tittel: Døden og pingvinen
Forfatter: Andrej Kurkov
Oversetter: Dina Roll-Hansen
Utgitt: 2006
Språk: Bokmål
Sider: 255
ISBN: 9788202245900
Originaltittel: Smert' postoronnego
Forlag: Cappelen

Døden og pingvinenAndrej Kurkov har skrevet en fantastisk bok. Historien han forteller er spennende og dynamisk. Karakterene er enestående, og helt spesielle. Måten den er skrevet på gjør den til en minneverdig leseopplevelse. Døden og pingvinen er skrevet på en rett fram måte som gjør den helt unik.

Dette er ikke en komisk bok, men den er særdeles morsom. Humoren er av det tørre østeuropeiske slaget.

Hovedpersonen i boka er Viktor. Viktor har en pingvin, men er ellers ganske ensom.

Han var ensom men pingvinen Misja hadde tatt med seg sin egen ensomhet. Ensomhetene deres utfylte hverandre, og forholdet dem i mellom ga mer inntrykk av gjensidig avhengighet enn vennskap.” (s. 5)

Viktor drømmer om å leve av å være forfatter. Han får i jobb å skrive nekrologer for en avis, riktignok under psevdonym, men det er en skrivejobb, og han får betalt. Han revolusjonerer nekrologsjangeren.

Enhver avdød har nettopp vært i live, og linjene i en nekrolog burde ennå bære i seg den avdødes kroppsvarme.” (s. 12)

En stund virker det som alt er som det skal. Men så forteller Viktor at han gjerne kunne tenke seg å se noe av arbeidet sitt på trykk. Etter dette endrer alt seg. Fra å være en ensom mann som bor sammen med en pingvin, til å få venner ja til og med en slags familie. Hele tiden mens en langt mørkere historie utspiller seg, en historie som Viktor ikke får helt taket på før det begynner å bli for sent.

Dette er en bok om en mann som eier en pingvin, som på merkelig vis blir blandet inn i et spill med menn i mørke biler. Selv om boken på mange måter er surrealistisk er den aldri virkelighetsfjern. Måten fortellingen utvikler seg på virker helt naturlig, selv om det på samme tid er helt sprøtt. Karakterene er lette å bli kjent med, og enda lettere å få sansen for.

Det skjer mye rart i denne boken, den blir aldri forutsigbar og er en ren fornøyelse å lese. Dette er en bok du blir glad av og glad i. Det er med stor spenning man leser for å finne ut hva som skjer, helt til slutt. Dette er en perle fra begynnelse til slutt.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: