Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Fire dager, åtte år av Line Baugstø
Fin roman om en historisk begivenhet.
Av Bent Johan Mosfjell, 29. Oktober 2008, kl. 19.51

Tittel: Fire dager, åtte år
Forfatter: Line Baugstø
Sider: 266
ISBN: 9788249504923
Utgitt: 2006
Forlag: Oktober

Fire dager, åtte årFædrelandsvennen er sørlandets største avis. Natt til 27. februar 1972 ble hele avishuset sprengt i luften. En bombe ødela alt!

Line Baugstøs bok er en svært vellykket blanding av fakta og fiksjon. Vi får oppleve hvordan avisens eiere, ansatte og byen for øvrig forener sine krefter med et mål for øye. Avisen skal utgis som normalt. Journalistene tar med seg de gamle skrivemaskinene hjemmefra, stuer seg sammen i en etasje i Handelens Hus. Avisen ble trykket hos konkurrenten Sørlandet og setterne måtte lære seg en helt ny teknikk. Hjulene snurrer døgnet rundt!

Vi opplever de fire påfølgende dagene etter tragedien. Vi følger dem gjennom øynene til en journalist og en kvinne som jobbet i avisen 8 år tidligere. Kvinnens sønn jobber som avisbud og hovedpersonene har en fortid i sammen. Begivenheten bringer fortidens skygger ut i lyset.

For de av oss som ikke kjenner historiens detaljer lykkes forfatteren med å skape en spennende atmosfære rundt etterforskningen som utføres både av presse og politi. Det er imidlertid ikke det nevnte som er bokens største styrker.

Forfatteren lykkes svært godt med å skildre tiden. Hvordan menneskene levde på 70-tallet. Hva de tenkte, hva de spiste og hvordan forholdene mellom mann og kvinne var på den tiden, selv i "moderne" forhold. Det er spesielt interesant å se hvordan tidens akutte trusler ser ut i historiens lys.

"Han var overbevist om at økokatastrofen rykket stadig nærmere og ville være uunngåelig om ikke det enorme forbruket i de vestlige industrilandene ble bremset." (s. 123)

Det minner oss på at folk fortsatt tror på ulv, ulv, uavhengig av hvor lenge det er ropt.

Stemningen fra en svunnen tid merkes gjennom hele boken, og det er det som gjør den til en virkelig storartet leseopplevelse.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: