Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
Arvesynden av Vibecke Groth
Interessant krim om alvorlig tema
Av Bent Johan Mosfjell, 21. Juli 2009, kl. 17.55

Tittel: Arvesynden
Forfatter: Vibecke Groth
Utgitt: 2009
ISBN: 9788203194719
Språk: Bokmål
Sider: 378
Forlag: Aschehoug

ArvesyndenEn dommer i en traffickingsak blir myrdet samme dag som et sentralt vitne er midt i sitt vitnemål. Hennes mann - lagdommer Axel Hammer - tar konktakt med advokat Vera Cappelen fordi han frykter å bli tiltalt i sakens anledning. Han roter seg deretter bort i en rekke løgner og blir politiets hovedmistenkte. Men er det så enkelt?

Cappelen søker etter alternative forklaringer på hvorfor Ingvild Sunde ble tatt av dage. Hun er ikke så uskyldsren som det kan synes som på overflaten. Er det noe i hennes privatliv som ikke tåler dagens lys? Advokaten graver også i kulissene til den alvorlig straffesak ble avbrutt. Hovedvitnet sendes tilbake til en usikker skjebne i hjemlandet og bakmennene ligger an til å gå fri. Hvilken rolle spiller en stortingsrepresentant som spiste middag med dommeren samme dag som mordet fant sted?

Forfatteren lykkes med å trekke opp ulike muligheter og å skjule sammenhengene inntil boken næmer seg sitt klimaks. Slik sett er det en fornøyelig krim. Mange mistenkte, mange hint og en sak som gradbis avdekkes, det er slik vi vil ha det. Kanskje litt mye tilfeldigheter og usannsynlige avsløringer, men ikke verre enn at det passerer.

Det er flere elementer som bidrar til å berike selve plottet. Forfatterens advokatbakgrunn skinner gjennom på en positiv måte i en substansielle kritikk av fler sider ved det norske rettsvesenet - med tilhørende elementer som en advokatstand med mer interesse for mammon enn rettferdighet. Forfatteren klarer å formidle argumenter knyttet til prostitusjon og traficking uten at den moraliserende pekefingeren blir fremtredende.

Privatlivet til hovedpersonen og personene i hennes nærhet sørger også for å trekke saken ned på jorden. I krimsaker som gjerne skal ha litt luftige historier er slik forankring et nødvendig pluss. Jeg lurer litt om hvordan hennes liv vil utvikle seg i kommende bøker.

Vibecke Groth kommer godt fra sin tredje krim. Hennes penn er skarp, og vi forventer flere gode bøker i årene som kommer, helst med samme persongalleri.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: