Kategorier:
Søk i anmeldelsene
Månedsarkiv:
De døde av Vidar Sundstøl
Når man har røyka litt for mye...
Av Bent Johan Mosfjell, 13. Juli 2010, kl. 15.00

Tittel: De døde
Forfatter: Vidar Sundstøl
Utgitt: 2009
ISBN: 9788210050671
Språk: Bokmål
Sider: 175
Forlag: Tiden

De dødeDette er andre bok i Sundstøls Minnesota-trilogi, og jeg var spent på å lese denne med tanke på kvaliteten på den første boken. I anmeldelsen av den første boken skrev jeg:

Det eneste jeg reagerte negativt på var en del overnaturlige hint og en avslutning som lar en del henge i luften. På den andre siden så er dette første boken i en triologi, så vi kan vel regne med at ting blir skrudd sammen i kommende bøker.

På sett og vis kommer noen flere knagger på plass i denne boken. Det er imidlertid ikke tilstrekkelig til å fjerne inntrykket av at noen har fått i seg litt mye ulovlige stoffer. Eller så er det en god beskrivelse av hvordan hovedpersonene lider av mentale lidelser. For her er det mye surr.

Vi følger fortsatt politimannen Lance Hansen som i forrige bok unnlot å anholde sin bror for et mord samtidig som han lot en uskyldig bli satt inn for forbrytelsen. I sin hobby som historiker ble det avdekket en gammel mordgåte som i denne boken blir rullet opp som en alternativ historie - på et gammeldags norsk språk.

Situasjonen mellom brødrene er anspent og vi følger dem på hjortejakt. Det positive er at boken har et godt språk og fremdrift. Den er elegant sydd sammen. Samtidig har den noe ved seg. Det som bare er der, uten at det kan pekes på. Og godt er det, for ellers ville denne boken vært en sammenhengende syretripp. Omtrent som The Beatles på 60-tallet. Det var kvaliteter der som gjorde at vi overså de forvirrete, rusede hjernene.

For boken er preget av forvirrede hoder, både i nåtid og fortid. Virkelighet og drøm vispes sammen på ikke akkurat realistiske måter - hvis det ikke er slik det foregår idet et menneske går inn i sinnsykdom? Jeg er uansett ikke i tvil om at jeg kommer til å lese den trejde boken i serien.


Del denne bokanmeldelsen på:
Forfattere: